reizen

Dit is de nieuwe manier waarop vliegtuigmaatschappijen geld aan je verdienen

Dit is de nieuwe manier waarop vliegtuigmaatschappijen geld aan je verdienen

Bij het boeken van een vlucht komen vaak veel onverwachte kosten kijken. Veel vliegtuigmaatschappijen zetten nu in op een van die kostenposten als ‘nieuwe melkkoe’. 

| Gaby Boterkooper

Ze laten je steeds vaker flink bijbetalen voor goede stoelen.

Lees ook
10 x de vreemdste voorwerpen en mensen die passagiers in het vliegtuig tegenkwamen

Geen overzicht
Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijkingswebsite Tix.nl onder vijftien populaire maatschappijen. “Voor de reizigers is er totaal geen overzicht. Er zijn honderden verschillende tarieven voor een zitplaats. Die komen boven op de ticketprijs”, aldus Tix.nl-woordvoerder Esther Gorlee aan De Telegraaf. Een gezin kan daardoor zo’n honderd euro meer kwijt zijn als ze naast elkaar willen zitten.

Gedwongen bijbetalen
De stoelprijzen variëren enorm per plek en per maatschappij. “Een raamplaats of juist bij het gangpad, voor of liever achter in het toestel. Dat varieert van 5 tot 40 euro enkele reis. Maar als je geen plek reserveert, is de kans groot dat je niet naast reisgenoten zit. Of dat je op een krappe middenstoel komt. Je wordt haast gedwongen bij te betalen.”

Comfortabel
“Wie iets comfortabeler wil zitten, moet bij meer dan 80 procent van de onderzochte vliegmaatschappijen gemiddeld zo’n 25 euro per persoon bijbetalen voor de gewenste plaats. Bijna een kwart rekent ook meer voor raam of gangpad. Soms is een dure reservering zelfs verplicht of is de optie om dat niet te doen onzichtbaar”, stelt Gorlee.

NIEUWS | REIZEN

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser