Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Vaker op vakantie, sportief zijn en nóg 3 x de reistrends van dit jaar

Vaker op vakantie, sportief zijn en nóg 3 x de reistrends van dit jaar

Hoe viert Nederland dit jaar vakantie? TUI deed er onderzoek naar, en komend jaar willen we blijkbaar graag ontstressen én hebben we aandacht voor de lokale bevolking. 

| Kirsten Zijderveld

Dit zijn de vijf belangrijkste reistrends van 2019.

1. Vaker op vakantie en herinneringen maken

Nederlanders vinden vakanties belangrijk. Van de ondervraagden* zegt 89 procent een vakantie te gaan boeken en 48 procent plant zelfs vaker dan één keer te gaan. De belangrijkste reden om op vakantie te gaan, is om in een fijn gezelschap te verblijven, een gevoel van vrijheid te hebben en gezelligheid te ervaren. We reizen het liefst met ons gezin en hechten daarbij waarde aan mooi weer en een omgeving met mooie natuur. Reizigers willen samen nieuwe herinneringen maken, dingen beleven en zien. Dat doen we niet alleen tijdens een langere vakantie: 38 procent geeft aan ook een stedentrip te plannen.

2. Kwaliteit en vitaliteit

Met stip op één als reden om op vakantie te gaan staat ‘ontstressen’, zo geeft 75 procent van de Nederlanders aan. Tijd voor jezelf en de natuurschoonheden van de wereld zien, zijn andere belangrijke drijfveren achter een vakantie. Ook tijd voor het gezin (17 procent) en sportiviteit (14 procent) zijn genoemde redenen. Dit sluit ook aan bij de trend dat vakantiegangers op vakantie steeds vaker kiezen voor goed en gezond eten en drinken en dat sportaanbod op vakantie steeds belangrijker wordt. Nederlanders kiezen het vaakst voor een zon- en strandvakantie, maar ook 14 procent plant een wandelvakantie.

reistrends

Lees ook
Helemaal zen op zee: deze cruise staat compleet in het teken van wellness en sport

3. Duurzaam op vakantie

Klimaateffecten, zorg voor lokale bevolking, natuur en dieren spelen steeds meer een rol bij onze vakantiekeuze. Tijdens de vakantie heeft de vakantieganger niet alleen aandacht voor zichzelf en zijn reisgezelschap, maar zeker ook voor de lokale bevolking. 83 procent vindt het belangrijk dat een accommodatie goed zorgt voor het personeel en de lokale bevolking en 71 procent vindt het belangrijk dat de vakantie op een positieve manier bijdraagt aan het welzijn van de lokale bevolking, zowel in cultureel als economisch opzicht. Een derde van de respondenten kiest een accommodatie uit die goed omgaat met mens en dier en initiatieven neemt om de impact op het klimaat te reduceren.

4. De favoriete bestemmingen van 2019

Nederlanders die zich oriënteren op een vakantie, zochten de afgelopen maand het meest op Curaçao. Daarna volgen Kaapverdië, Winterberg, Mauritius en Zanzibar. De belangstelling (ten opzichte van het voorgaande jaar) groeide het sterkst voor Egypte (+ 25 procent), Turkije (+ 20 procent) en Kenia (+ 76 procent). Dat zijn alleen niet de bestemmingen die ook daadwerkelijk het meest geboekt zijn voor komende zomer, want de meeste vakantiegangers kiezen nog altijd voor een vliegvakantie binnen Europa. De top drie favoriete bestemmingen is:

1. Spanje

2. Turkije

3. Griekenland

Op het gebied van verre reizen is de top drie als volgt:

1. Curaçao

2. Amerika

3. Kaapverdische eilanden

Nederlanders die hun autovakantie al boekten, kiezen voor Italië, gevolgd door Oostenrijk en Frankrijk. Denemarken is een sterk groeiende nummer vier.

Lees ook
Dit zijn dé reisbestemmingen voor 2019 (en dat ook nog eens geselecteerd per maand)

5. De bucketlist van Nederland

Als tijd en geld geen rol spelen, heeft driekwart van de Nederlanders grote dromen op hun bucketlist staan. De antwoorden variëren van één dag vliegen in een helikopter tot zes jaar zeilen over de wereld. 70 procent heeft een concreet idee over de droomvakantie, en de droomvakanties die het meest voorkwamen gaan naar Amerika (16 procent), Australië (11 procent), Nieuw-Zeeland en Japan. Zo veel mogelijk natuur en/of cultuur zien staat dan hoog op het lijstje. De meerderheid wil zo’n reis graag maken met de partner, en daar waar de ‘gewone’ vakantie een ideale duur heeft van veertien dagen zegt 44 procent dat de droomvakantie wel een maand mag duren. En daar zijn wij het hélemaal mee eens.

reistrends

Nog geen vakantie(s) geboekt voor 2019, maar heb je daar nu éxtra veel zin in gekregen? Kijk dan even naar deze deals van TUI.

Lees ook
Voor mooie eilanden hoef je niet ver: 12 x prachtplekken in Europa

* TUI ondervroeg voor het onderzoek ruim 2300 Nederlanders.

SNACKS | LIFESTYLE | BUITENLAND | REIZEN | DIT WORDT 2019

Bron: TUI | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser