Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Waarom dit hét moment is om die reis door Sri Lanka te maken

Waarom dit hét moment is om die reis door Sri Lanka te maken

De voorpret van je vakantie begint bij het bepalen van de bestemming, al levert dat ook de nodige keuzestress op. Zo moet een land toegankelijk, betaalbaar, veelzijdig en als het even kan ook nog een beetje fotogeniek zijn.

| Marloes van Wijnen

Wat dacht je van Sri Lanka?

Toerisme in opkomst

Op het eiland ten zuiden van India woedde tot 2009 een burgeroorlog tussen de Tamils en de Singalezen, waardoor het land lange tijd niet toegankelijk was voor toeristen. Sinds enkele jaren is de rust tussen de twee bevolkingsgroepen teruggekeerd en is het paradijselijke eiland geopend voor toerisme. LINDAnieuws-redacteur Marloes van Wijnen reisde er de afgelopen vier weken samen met haar vriend rond en concludeert: het juiste moment om te gaan is nu. En ze vertelt jou graag waarom:

1. Onontdekte plekken

Sri Lanka kent nog genoeg onontdekte plekken en dat is wat een reis over het eiland uniek en avontuurlijk maakt. Eerder tipten we al de ultieme reisroute voor twee weken, maar als je iets langer de tijd hebt, kun je er ook heel gemakkelijk van de bewandelde paden afwijken. Zo bezochten wij het nog niet zo bekende Dikwella, een plekje in het zuiden van het land. Dikwella wordt vooral bezocht door surfers, aangezien de golven er perfect zijn, maar toeristen slaan de kustplaats vaak over. Zonde, want je hebt er niet alleen de mooiste stranden, er zijn ook genoeg leuke hotels en restaurants te vinden. Wij verbleven bij Dots Bay House, maar ook Verse Collective en Salt House zijn leuke plekken om te eten of slapen rondom het prachtige hiriketiya beach.

2. Maar óók genoeg hotspots

In de eerste jaren na de oorlog begon het toerisme langzaam op gang te komen. Dat proces is de laatste jaren in een versnelling terechtgekomen. Inmiddels beseffen hoteleigenaren dat toeristen niet kunnen slapen zonder airconditioning in 35 graden en begrijpen ze steeds beter wat zij willen. Zo kun je er naast die overheerlijke curry bij een lokaal familierestaurant ook steeds vaker een burger of smoothie-bowl krijgen als die rijst éven je neus uit komt. Vooral in het zuiden van het land vind je in elke plaats wel een hippe lunchspot of stijlvolle Airbnb.

Mag de tijd even een weekje terug? 💭 Deze plek @thekipsrilanka 💘

A post shared by Marloes (@marloesvanwijnen) on

3. Lekker last-minute

Het is overigens niet zo dat je deze Airbnb’s wéken van tevoren moet boeken omdat je bang bent dat ze anders vol zitten. Slechts een paar dagen voorafgaand aan je verblijf een overnachting vastleggen is dan ook prima te doen en verhoogt de spontaniteit van je reis. Enorm naar je zin op een bepaalde plek? Dan boek je toch gewoon wat dagen bij?

4. Ultiem backpacker-gevoel

Het moge duidelijk zijn: het land is in ontwikkeling en overal waar je kijkt wordt letterlijk en figuurlijk aan de weg gewerkt. Wat betreft het openbaar vervoer zorgt dat voor avontuurlijke ritjes: je reist er namelijk als een local. Voor nog geen euro zit je al snel zo’n vijf uur in de bus naar je volgende bestemming. Toeristenbussen kennen ze nog niet, maar daardoor krijg je zonder twijfel het ultieme backpacker-gevoel. Ook de trein mag je overigens niet overslaan: daar kun je al hangend uit de open ramen en deuren (!) genieten van de schitterende natuur.

Choo-choo choo-choo 🚂

A post shared by Marloes (@marloesvanwijnen) on

5. De grootte van het land

In tegenstelling tot de puntjes één tot en met vier zal hier niet snel verandering in komen: de grootte van het land is een enorm pluspunt van reizen door Sri Lanka. Het eiland is in totaal ongeveer net zo groot als Nederland en België samen en daardoor ideaal (lees: niet te groot) voor een rondreis.

6. Goedkoop

Azië staat bekend als een werelddeel dat financieel goed te doen is, en daar draagt Sri Lanka zonder twijfel aan bij. Zo betaal je voor een tweepersoonskamer tussen de twintig en veertig euro per nacht (al hangt dat natuurlijk van je wensen af), huur je al een scooter voor zo’n vijf euro per dag en eet je de lekkerste curry’s voor nog geen drie euro. Het duurste van je reis gaat dan waarschijnlijk ook de vlucht zijn, maar ja, daar kun je niet echt onderuit.

Hier komt dat kopje thee in de ochtend dus vandaan 🌱

A post shared by Marloes (@marloesvanwijnen) on

7. De mensen

Wees niet verbaasd als ze je minutenlang aanstaren of niet naast je durven te zitten in de bus, want de mensen in Sri Lanka zijn toeristen nog niet helemaal gewend. Een blonde vrouw of een lange Hollandse man is dan ook een heuse attractie voor ze. Desondanks zijn ze enorm aardig, behulpzaam én – niet onbelangrijk – spreken ze hartstikke goed Engels, mede door hun Engelse koloniale verleden.

8. Van surfen tot snorkelen

Het reizen op een eiland heeft één groot voordeel: waar je ook heen gaat, er is altijd wel een strand in de buurt. Vooral aan de oost- en zuidkust zijn de zeeën helderblauw en de golven voor de liefhebbers onder ons perfect om te surfen. Ook als je nog nooit op een surfboard hebt gestaan, is het leuk om je hier tijdens je reis door Sri Lanka eens aan te wagen. Ben je meer een snorkel-type? De zeeschildpadden zwemmen op de meeste stranden aardig dichtbij de kust en spot je dus gemakkelijk tijdens een middagje snorkelen. Hopelijk drijft het toenemende toeristenaantal ze de komende jaren niet weg.

Surf 🤙🏼🌊

A post shared by Marloes (@marloesvanwijnen) on

Ook een rondreis maken door Sri Lanka? Dan ben je bij TUI aan het juiste adres.

Lees ook
LINDA. tipt: kant en klaar reisprogram voor twee weken Sri Lanka

De zon schijnt en daarom geeft LINDA. korting op de fijnste producten in onze shop. Neem hier snel een kijkje.

SNACKS | REIZEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser