Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Wenn in Wien: 13 x heerlijke reistips voor een weekend in het hartstikke hippe Wenen

Wenn in Wien: 13 x heerlijke reistips voor een weekend in het hartstikke hippe Wenen

In welk restaurant moet je écht eten in Parijs? En wat wil je absoluut niet missen als je naar Zuid-Afrika gaat? Je vindt de fijnste (buitenlandse) tips in de rubriek: Reistips van de Redactie.

| Suzette Hermsen

Deze keer: LINDA.reizen-chef Suzette over het hartstikke hippe Wenen.

Mijn jeugdtrauma Sachtertorte

In mijn jeugd ben ik één keer naar Wenen geweest. Het enige wat ik me daarvan herinnerde is het wereldberoemde Hotel Sacher. But not in a good way. De taartjes daar waren zo duur, dat mijn moeder besloot dat alleen zij recht had op een Sachertorte. Wij moesten het doen met een glas melk. Een glas melk… Twintig jaar later was het tijd voor revanche. Op naar Wenen, om zoveel mogelijk Sachertortes in drie dagen te eten.

Oubollig? Niet bepaald

Wenen heeft een beetje het imago een oubollige stad te zijn, waar alleen zeventigplussers die van klassieke muziek houden heengaan. In het vliegtuig leek dat imago héél even bevestigd te worden, maar eenmaal in de Oostenrijkse hoofdstad zelf, was ik meteen verkocht. Koop aan het begin van je weekend een metrokaart voor een paar dagen, dan weet je zeker dat je overal komt waar je komen wilt. Dertien superleuke dingen die je kunt doen als je er bent:

1. Schloss Schönbrunn

Kijk op iedere willekeurige reistip-lijst van Wenen en Schloss Schoönbrunn staat bovenaan. Of anders op de tweede plek. En dat is niet voor niets. Het prachtige zomerpaleis van wijlen keizerin Sisi telt maar liefst 1441 kamers waarvan je er een deel van kunt bezichtigen. Met je ogen op twee kiertjes waan je je voor even de knappe keizerin. Kaartjes kun je ter plekke kopen, maar wij deden het online. Ben je niet zo van de paleizen? Dan kun je ook gratis de indrukwekkende tuin plus tuinhuis bezoeken. Adres: Schönbrunner Schloßstraße 47.

Schonbrunn

2. Tiergarten Schönbrunn

Heb je Schönbrunn afgetikt, dan kom je praktisch langs de oudste dierentuin van Europa: Tiergarten Schönbrunn. Deze mooie plek is onder andere het thuis van panda’s. Eigenlijk best zielig natuurlijk, dus wij zijn er over het hek kijkend langs gelopen. Je schijnt hier trouwens wel ook heerlijk te kunnen lunchen. Adres: Maxingstraße 13b.

3. Lunchen bij Velobis

Van al dat gewandel krijg je natuurlijk honger, dus legden wij aan bij Velobis, een fietsenwinkel dichtbij Schönbrunn waar je ook kunt ontbijten en lunchen. Wat een verborgen parel dit. Achterin de zaak van een alleraardigste eigenaar konden we terecht in een binnentuintje, waar we overheerlijke roereieren met avocado voorgeschoteld kregen. De baas van de zaak vond het zo gezellig dat we er waren, dat-ie spontaan met Nederlandse biertjes aan kwam zetten. Gratis. Adres: Johnstraße 1-3. 

4. Taartjes eten bij Hotel Sacher

Ja, Hotel Sacher dus, daar waar ik mijn eerste jeugdtrauma opliep. Dit hotel wil je bezoeken om meerdere redenen. Allereerst krijg je er uiteraard de lekkerste Sachertorte. De wereldberoemde chocoladetaart, gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur, werd in 1832 uitgevonden door Franz Sacher, waarna zijn zoon in 1876 het latere Hotel Sacher oprichtte. Maar ook de inrichting van het hotel is zeker een bezoekje waard. Kunst en kitsch is wat de klok slaat. Heel veel Oostenrijkser dan deze inrichting ga je het in ieder geval niet krijgen. Een heel veel duurder stukje taart trouwens ook niet. Adres: Philharmoniker Str. 4.

Hotel Sacher

3. Borrelen bij Palmenhaus

Voor een lunch of een frisse Aperol Spritz zit je gebakken bij het hippe Palmenhaus, een brasserie in een grote glazen kas in Art Nouveau-stijl, vol metershoge palmen en een heerlijk terras met uitzicht op Park Burggarten. Je kunt hier makkelijk de hele middag zitten, maar mocht je het op een gegeven moment voor gezien houden, dan kun je daarna een bezoek brengen aan het naastgelegen Albertina museum. In dit klassieke Habsburgse paleis vind je meesterwerken van de vijftiende eeuw tot nu, en spot je dus hoogtepunt na hoogtepunt. Burggarten 1.

Lees ook
9 x hele fijne adressen in Wenen met een absolute wow-factor 

5. Lekker hangen bij Strandbar Hermann

Wenen geen hippe stad? Dat dacht je. Bij Strandbar Hermann aan de Donau waan je je zowat in Berlijn. In de lente- en zomermaanden is het er een drukte van jewelste, en liggend in je strandbedje, omringd door allerlei hippe en jonge figuren, kun je je er geen voorstelling meer van maken dat deze stad oubollig wordt genoemd. Adres: Herrmannpark, Obere Weißgerberstraße.

6. Worst per centimeter bestellen bij… Centimeter

Wenn in Wien, moeten er natuurlijk ook schnitzels gegeten worden. Bij Centimeter (op meerdere plekken in de stad), een studentententje, krijg je gigantische. Tenminste, als je er zin in hebt: de worsten kun je er per centimeter bestellen.

7. Goedkoop naar de Opera

Wat ik al schreef: Wenen heeft (onterecht dus) een beetje een oubollig imago. Dat dankt de stad onder meer aan de opera. Zonde eigenlijk, want hoe tof is het eigenlijk om je eens in de zoveel tijd in een mooi pak te hijsen en te luisteren naar de prachtige klanken van een klassieke stuk. Op de website van de opera kun je iedere dag  voor diezelfde avond (overgebleven) kaartjes van ongeveer twintig euro scoren. Je zit dan niet op de allermooiste plek, maar je hebt het toch maar mooi meegepakt. Ben je echt, echt, écht, niet van de klassieke muziek? Dan is alleen even de indrukwekkende gevel bewonderen ook al leuk. Adres: Opernring 2.

Opera Wenen

8. Zum Schwarzen Kameel

Je hebt van die plekken die werkelijk in ieder reisboekje staan, maar meestal is dat niet voor niets. Zum Schwarzen Kameel is er ook zo eentje. In dit restaurant eet en drink je temidden van de Weense chique. Fingersandwiches en Aperol Spritz. Maak je ieder mens wel gelukkig mee, gok ik zo. Bognergasse 5.

9. De hemel: patisserie Demel

En als we het dan toch over de tentjes hebben die in ieder reislijstje voorbijkomen, dan kun je Demel ook niet overslaan. In deze fantastische patisserie (waar ze trouwens óók vinden dat ze de originele Sachertorte verkopen – lang verhaal kort: het zal altijd een gevecht blijven met Hotel Sacher) is het leuk om achterin te gaan zitten zodat je door de glazen wand de keuken in kunt kijken. Kun je even geen taartjes meer zien (het is nogal een dingetje in Oostenrijk): een Kaiserschmarre is ook altijd een goed idee. Adres: Kohlmarkt 14.

10. Struinen over de Naschmarkt

Je ziet het: in Oostenrijk gaat het over eten, eten, eten. Dus dat moet er allemaal natuurlijk ook een beetje afgelopen worden. Dat komt wel goed in Wenen, want voor je het weet heb je iedere dag tien kilometer in de benen. Een leuke plek om rond te struinen is de Naschmarkt. Op deze supergrote en gezellige markt vol prachtig eten en leuke tentjes, vind je de heerlijkste lekkernijen van over de hele wereld. In de winter zitten de locals hier met een dikke bontjas aan bij de viszaakjes oesters te te slurpen en Sekt te drinken. En in de zomer eigenlijk ook. Maar dan dus zonder bontjas. Adres: Naschmarkt.

Lees ook
Wenen opnieuw uitgeroepen tot fijnste stad om in te leven

11. Chillen aan de Donau

Wenen ligt aan de Donau, en waar je door Strandbarr Hermann misschien al dacht dat je de rivier al gezien had: dat was slechts een uitmonding. De echte Donau ligt iets buiten de stad en is goed bereikbaar per metro. Stap uit bij halte Neue Donau of Donau Insel en wandel een stukje door tot je een mooi plekje hebt gevonden om je handdoekje te spreiden. Het water is favoriet bij immigranten, dus je vindt hier veel meer etniciteit dan in het centrum van de stad. De sfeer is er mega-gemoedelijk, en de plek ideaal voor als je in de zomer de hitte van de stad wilt ontvluchten.

Donau Wenen

12. Het Hundertwasserhaus

Het ligt een beetje uit de richting, maar als je geïnteresseerd ben in kunst (en wat langer in Wenen bent), is Hundertwasserhaus leuk om te bezoeken. Het is een kleurrijk complex van sociale appartementen, maar je vindt er ook een tentoonstelling over Friedensreich Hundertwasser, de architect van het gebouw en ook wel de Gaudi van Wenen genoemd. Adres: Kegelgasse 36-38.

Hundertwasser haus

13. Wandelen door de wijngaarden

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar Wenen heeft net buiten de stad prachtige wijngaarden waar je doorheen kunt wandelen. Pak de bus of metro naar Heiligenstadt en maak je op voor prachtig uitzicht en een heerlijke wandeling door de natuur. In augustus, september en oktober – en sommige het hele jaar lang – zijn de meeste wijnhuizen (heurigen) open. Hier kun je heerlijke wine tastings doen, en kun je naast de gewone wijnen ook een speciale (onrijpe) wijn proeven die je alleen in die maanden kunt drinken. In de lente- en zomermaanden wordt in dit gebied volop gepicknickt en gedronken. Supergezellig en zeker de kleine omweg waard.

Warmgedraaid voor een weekendje Wenen? Bekijk hier alle topdeals van TUI naar deze superleuke Oostenrijkse stad. 

Lees ook
Party in the USA: alles wat je moet weten over de mooiste roadtrip van je leven 

Suzette (30) is chef LINDA.reizen en schrijft een column in LINDA.meiden. Heb je nóg gedetailleerdere vragen over een weekendje naar Wenen, stel ze dan gerust onder dit bericht. Via Instagram mag ook, daar kun je haar hier vinden:

Volg LINDA.reizen ook even op Facebook als je vaker van dit soort fijne reisberichten op je tijdlijn wilt.

SNACKS | LIFESTYLE | BUITENLAND | REIZEN

Bron: Suzette Hermsen | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser