Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

7 x onmisbare reistips voor het (nu) nog wél rustige gedeelte van Bali

7 x onmisbare reistips voor het (nu) nog wél rustige gedeelte van Bali

Bali trekt met haar prachtige stranden en heerlijke eten zoveel bezoekers dat het er inmiddels vrij toeristisch is geworden. Of je écht overal op het eiland onder de voet wordt gelopen door je medetoeristen? 

| Suzette Hermsen

Zeker niet. Het gebied rond Pemuteran is nog altijd hartstikke ongerept.

Noord-west Bali

Dat heeft Lonely Planet ‘helaas’ ook ontdekt. Het gebied in noord-west Bali is opgenomen in de top 10 beste bestemmingen in Azië, en wordt dus mogelijk binnenkort net zo toeristisch als het zuiden. Maar, niet te pessimistisch, zo ver zijn we nog niet. Dus voor nu, nu het er nog sereen is: een lijstje reistips voor dit héérlijke gebied.

1. Pemuteran en Biorock

Het dorp Pemuteran ligt aan een mooie baai waar je ongestoord op het strand kunt liggen luieren. Bestel een drankje en een lekkere hap en geniet onder de bomen van al het moois om je heen. Uitgeluierd? Vanaf het strand kun je al snorkelend het grootste en succesvolst gerestaureerde rif ter wereld bewonderen.

Lees ook
In deze adembenemend mooie film zie je hoe het dagelijks leven op Bali er écht aan toegaat

2. Sumberkima Hill

Waar te overnachten? In het dorp naast Pemuteran huur je bij Sumberkima Hill Retreat een privé-villa met infinity pool en adembenemend uitzicht. Hoewel dat al genoeg moet zijn om als de wiedeweerga te boeken, heb je er ook nog eens een uitgebreide spa, kun je eindelijk met yoga starten (of doorgaan), en geniet je van het lekkerste eten in het Suma restaurant. Ook al met panoramisch uitzicht.

3. Menjangan Island National Park

Het rif rond Menjangan Island wordt gezien als de beste duik- en snorkelplek van Bali. Het eiland is onderdeel van het Barat National Park, dus je kunt je vast iets bij de schoonheid voorstellen. Om op het eiland te komen moet je wel toegang betalen, een gids en boot, maar dat is het zeker waard. Het mooiste is om vroeg te gaan als het nog rustig is, de zon nog niet te fel, en de vissen het actiefst.

4. Aling Aling Waterfalls

Ten oosten van Pemuteran, in het dorpje Sabangan, vind je de Aling Aling Waterfalls. In een kloof vind je maar liefst vier heerlijke watervallen die niet alleen prachtig zijn om te zien, maar ook heuse thrillseekers zijn en een goede dosis adrenaline opleveren. Van een twaalf meter hoge waterval afglijden of in een van de poelen springen (van zeven, tien of zestien meter hoogte): vermaken doe je je hier zeker.

5. Tempels

In het noordwesten van Bali vind je een paar van de oudste en belangrijkste tempels van het eiland, zoals Pulaki, Melanting, Pabean en Pura Segara. Deze prachtige plekken worden nog niet overspoeld door toeristen waardoor je er nog authentieke ceremonies kunt bijwonen. Speciale kleding kun je tegen een kleine donatie bij de tempels lenen.

Lees ook
Dit is de ideale route voor 2,5 week (altijd) zonnig Bali

6. Kawa Ijen

Nog meer actie? Dan kun je met de veerpont overwippen naar Java en daar de Ijen vulkaan beklimmen, één van de spectaculairste attracties van dit eiland. In de krater ligt een kilometer groot turquoise meer en een actieve sulfer-mijn. ’s Nachts kun je hier het ‘blue fire‘ zien om vervolgens de zon te zien opkomen. En terwijl jij dat doet, klimmen de mijnwerkers met 80 kilo zware manden de krater uit.

7. Metamorfosa

In de baai van Sumberkima, naast Pemuteran, is een project gaande om de baai duurzaam te ontwikkelen, de natuur een handje te helpen en alternatieve bronnen van inkomsten voor de dorpelingen te bieden. Maak vroeg in de ochtend een kano-tour langs de vissers en Gili Putih, en bezoek een zandbank in de baai.

Lees ook
LINDA. tipt: 7 x paradijselijk genieten op Bali

Nog meer Bali? Bekijk dan deze adembenemend mooie film van Daan van Reijn, over hoe het dagelijks leven er op het eiland écht aan toegaat.

SNACKS | BUITENLAND | REIZEN

Bron: Sumberkima Hill | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser