reizen

Post-its in metro New York bieden teleurgestelde kiezers steun

Post-its in metro New York bieden teleurgestelde kiezers steun

Nu alweer bijna drie weken geleden werd Donald Trump gekozen als nieuwe president van Amerika. De verbijstering die daarop volgde was wereldwijd ongekend.

| Saskia Van Alphen

Hoewel de rust een beetje lijkt te zijn teruggekeerd, zijn de Amerikaanse media, politiek en burgers nog dagelijks bezig met een soort verwerkingsproces. Zowel in positieve als negatieve zin, veelal afhankelijk van hun politieke standpunt.

Lees ook
Maartje signaleert: Donald Trump Amerika’s nieuwe president – en nu?

Protest in Chicago
Ik zou er dagelijks over kunnen bloggen. De kleine en grote berichten in de media, maar ook door wat we zelf meemaken. Zo waren we kort na de verkiezingen (nietsvermoedend) getuigen van de protestmarsen tegen Trump in Chicago. Voor onze kinderen een hele ervaring om zomaar op een stroom van demonstranten te botsen. Ze vonden het niet eng, eerder fantastisch en waren trots op al die mensen die de straat opgingen om te protesteren tegen deze controversieel verkozen president.

image1

Subway Therapy
In New York City, waar de uiteindelijke nederlaag van Hillary Clinton een enorme stomp in de maag betekende, bleek eveneens veel behoefte om emoties te kunnen uiten. Maar hoe? En bij wie? Kunstenaar Matthew ‘Levee” Chavez had het antwoord in de vorm van gekleurde Post-it’s. Levee gelooft dat als je door emotie overweldigd wordt, het juist goed is die emotie in banen te leiden. Al maanden voor de verkiezingen werkte hij aan zijn (kunst)project, Subway Therapy. De kunstenaar plaatste een tafeltje met een notitieboek in metrostations met het idee dat passanten hun emoties daarin kwijt konden.

Kleurige plakkers
De dag na de verkiezingen legde hij grote hoeveelheden Post-it briefjes en pennen neer in het metrostation Union Square voor iedereen die behoefte had een boodschap achter te laten. Zijn Subway Therapy sloeg in als een bom. In een mum van tijd veranderden de saaie muren van het metrostation in een gekleurde muur van hoop, liefde en saamhorigheid. De plakbriefjes boden en bieden velen een uitlaatklep zonder de mogelijk confronterende en heftige discussies met dierbaren. Inmiddels staan de kleurige muren van Union Square bekend als het humane antwoord op de muur die Trump aankondigde in zijn verkiezingscampagne.

Reistip
Mocht je deze dagen afreizen naar de Big Apple, dan raad ik je echt aan even een kijkje te nemen. Het is heel bijzonder om langs die muren te lopen en alle berichten te lezen. Het merendeel van de briefjes heeft een positieve lading. Een enkel bericht is een (provocerend) tegenwoord hierop, maar ook dat hoort erbij. Het maakt straatkunst uiteindelijk tot wat het is; een uiting van de sociale onderbuik gevoelens.

image2

Meer weten over Subway Therapy? Klik dan hier.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | OPMERKELIJK | BUITENLAND | REIZEN | USA 2016

Bron: subwaytherapy.com | Foto: Saskia van Alphen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Meest gelezen

Meer reizen

Lees dit ook even

Meer reizen

Please update your browser