reizen

Esther bereidt zich in de VS voor op orkaan Florence: 'Geen idee wat er gaat gebeuren'

De Verenigde Staten zetten zich schrap voor orkaan Florence. Meer dan anderhalf miljoen Amerikanen moeten hun biezen pakken voordat het natuurgeweld aan land komt.

| Stijn de Vries

Wij spraken de Nederlandse Esther Edwards (35), die tegenwoordig in het Amerikaanse North Carolina woont, over hoe zij zich voorbereidt op de orkaan.

Emigreren

“Sinds mei woon ik in Greenville, North Carolina. Mijn man is Amerikaans. Hij verhuisde in 2005 naar Nederland, we trouwden en kregen een kind. Maar hij wilde graag terug en daarom besloten we de stap te wagen en dit jaar naar Amerika te verhuizen. We wonen nu in zijn ouderlijk huis, waar we voorheen ieder jaar kwamen. Het is daarom bekend terrein voor ons, maar nu helaas ook gevaarlijk terrein.”

Lees ook
Meer dan anderhalf miljoen mensen in de VS geëvacueerd vanwege orkaan Florence

Eten inslaan

“We zijn zondag begonnen met voorbereidingen treffen voor orkaan Florence, die morgen aan land zal komen. Ik heb bijvoorbeeld de auto volgetankt zodat we kunnen vluchten als dat nodig is. Ook hebben we veel water en eten ingeslagen: vooral houdbare producten als brood en soep. Melk, cornflakes, pindakaas, brood en flessen water zijn hier bijna uitverkocht. Tijdens een orkaan kan het namelijk zijn dat er een boom op een elektriciteitslijn valt door de harde wind. De kans is dan groot dat de elektriciteit eraf knalt en je geen stroom meer hebt. Soms heb je dan ook geen water meer, daarom slaan we veel flessen in.”

Esthers watervoorraad

Grote overstromingen

“Mijn man heeft, voordat hij naar Nederland verhuisde, redelijk veel orkanen meegemaakt. Natuurrampen zijn ook niet heel zeldzaam hier. Wat orkaan Florence wél zeldzaam maakt is dat er grote overstromingen worden verwacht. Gelukkig wonen wij niet in een gebied dat geëvacueerd hoeft te worden. Gebieden bij rivieren en aan de kust wel, het water kan daar heel hoog komen te staan. Het huis waar wij wonen staat hier al sinds 1975 en is nog nooit overstroomt. Mijn man is om die reden niet nerveus, dus ben ik dat ook niet. Ik hoop wel dat de hoge bomen om ons huis de wind houden en niet omwaaien.”

Geen doemdenker

“Hopelijk valt de orkaan mee. Mijn man en ik zijn de komende dagen vrij van werk en mijn zoon van school. We gaan de storm uitzitten en zien wel wat er gebeurt. Gelukkig ben ik niet zo’n doemdenker, dat helpt. Ik hoop dat de stroom niet uitvalt, dan kunnen we tijdens de orkaan lekker Netflix kijken. Valt-ie wel uit, dan kijken we wel naar buiten. In 2003 maakte ik hier ook orkaan Isabel mee. Ik kan me herinneren dat ik in de deuropening stond en naar buiten keek. Die orkaan was uiteindelijk niet heel heftig. Ook nu kunnen meteorologen van alles voorspellen, maar het is de natuur. Je hebt geen idee wat er gaat gebeuren. Dat vind ik wel eng, die onvoorspelbaarheid.”

Geen angst

“Onze vrienden en familie in Nederland zijn ongeruster dan wij. Daarom geven we aan dat dit huis meerdere orkanen heeft meegemaakt en dat we niet bang zijn voor overstromingen. Ook zeggen we dat ze niet ongerust moeten zijn als ze niets horen tijdens de orkaan, omdat de stroom kan uitvallen en we geen toegang tot het internet kunnen hebben. Ach, ik kan er niets aan veranderen. Het is vooral belangrijk dat ik rustig blijf voor m’n zoon zodat hij geen paniek krijgt. We zien wel wat er gebeurt en we zijn niet angstig. Ik vertrouw erop dat het goedkomt.”

Lees ook
Orkaan Florence verder afgezwakt, gevaar nog niet geweken

NIEUWS | INTERVIEW | BUITENLAND | REIZEN | JIJ VERTELT

Bron: LINDAnieuws | Foto: Privé/ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser