reizen

Nederlandse 'sneeuwschuivers' in Franse Alpen berucht om drugsgebruik

Nederlandse 'sneeuwschuivers' in Franse Alpen berucht om drugsgebruik

Nederlandse wintersporters in Frankrijk die tijdens hun vakantie meer drugs dan berglucht opsnuiven, komen daar in het vervolg niet zomaar mee weg.

| Merel Boudrie

De Franse politie en justitie gaan namelijk strenger controleren op drugsgebruik in wintersportgebieden. En dan voorál bij de Nederlanders.

Lees ook
Op deze plekken vind je de goedkoopste (en duurste) wintersporthotels van Europa

Schijn tegen

“Volgens de Franse douane komen de meeste verdovende middelen die ze in beslag nemen uit Nederland en Spanje”, zegt NOS-correspondent Frank Renout in het Radio 1 Journaal. “Als Nederlander heb je dus al snel de schijn tegen.”

Celstraf

Er wordt flink wat drugs onderschept in de Franse Alpen: in het wintersportjaar 2015-2016 is bijna vijfhonderd kilo aan onder meer wiet, cocaïne en xtc gevangen. Als je wordt betrapt op het gebruiken of verkopen van drugs, kun je een flinke boete krijgen of zelfs een jaar in de cel belanden. Volgens Renout moet die boete direct worden betaald, zodat gebruikers niet ongestraft weer naar huis kunnen gaan.

Sneeuwschuivers

Dat in de après-ski bars aardig wat alcohol wordt genuttigd, is alom bekend, “Maar ook het drugsgebruik leidt nu tot problemen”, zegt de correspondent. Franse media schrijven volgens hem dat er in skigebieden meer wordt opgesnoven dan alleen frisse lucht. “Cokegebruikers rond de piste zijn al ‘sneeuwsnuivers’ genoemd. En het fenomeen van blowende, snuivende en slikkende skiërs die de berg afkomen, heet hier al ‘de slalom met xtc’.”

Preventief

De politie doet er alles aan om de strijd tegen drugs aan te gaan. Denk aan controles op straat, zeven nachten in de week, of preventieve acties: “In verschillende gebieden worden flyers uitgedeeld waarop staat dat je tot één jaar cel kan krijgen.” In de populaire bestemming Tignes deelt de politie zelfs ID-kaarten uit, waarop jongeren hun naam en adres kunnen zetten. Als ze dan laveloos worden aangetroffen, brengen zij ze weer naar huis.

Ook déze man ging ietsje te vroeg aan de après-ski (en dat werkt ons op de lachspieren):

 

NIEUWS | BUITENLAND | REIZEN

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser