reizen

Moet je je laten verzekeren tegen een terroristische aanslag?

Moet je je laten verzekeren tegen een terroristische aanslag?

Stel, je bent heerlijk op vakantie en ineens vindt er een terroristische aanslag plaats. Het gebeurt steeds vaker, maar: moet je je er tegen verzekeren?

| Jorieke van Noorloos

LINDAnieuws dook in de materie.

Lees ook
Terrorismecoördinator: ‘Kans op terroristische aanslag door vrouwen steeds groter’

Er wordt voor je gezorgd
Volgens woordvoerder Petra Kok van reisorganisatie TUI hoef je niet bang te zijn dat je het na een terroristische aanslag zelf maar moet uitzoeken. “Mocht er iets op je vakantiebestemming gebeuren en het is er ineens heel gevaarlijk geworden, dan zorgt je reisorganisatie ervoor dat je direct terug naar huis kunt vliegen.”

Lekker potje
Oscar van Elferen, woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars, zegt bovendien dat bijna iedereen met een verzekering automatisch is verzekerd tegen terroristische aanslagen, óók in Nederland. Sinds de aanslagen van 9/11 hebben een hoop verzekeraars zich namelijk aangesloten bij de Terrorismepool (NHT). Dit is een potje waarin jaarlijks één miljard euro wordt gestort. Mocht er een grote ramp gebeuren, dan kunnen verzekeraars uit de Terrorismepool putten om de schade uit te kunnen keren. Niet alle verzekeraars zijn hierbij aangesloten, dus dat moet je even goed nagaan bij je polisvoorwaarden.

Negatief reisadvies
“Als er geen negatief reisadvies naar je vakantiebestemming geldt en er vindt toch een aanslag plaats, dan ben je in principe verzekerd”, vertelt Van Elferen. “Dat moet dan wel in de polisvoorwaarden van je reisverzekering staan. Ga je, ondanks een negatief reisadvies, toch naar een gevaarlijk land? Dan wordt er waarschijnlijk niets uitgekeerd als er toch een gevaarlijke situatie plaatsvindt.” Verzekeraars en reisorganisaties houden rekening met de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook
Verdachte van aanval op militairen Parijs opgepakt in Noord-Frankrijk

Verzekeren = belangrijk
Sommige mensen zijn om verschillende redenen niet verzekerd, maar belanden wel in zo’n noodsituatie. Woordvoerder Erwin Buter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daarover: “Als iemand niet verzekerd is en hij of zij heeft hulp nodig, dan zullen wij desondanks altijd helpen om een oplossing te zoeken. We doen dan een beroep op familie, vrienden of een eventuele werkgever. Een lening of garantstelling geven we niet af, maar we helpen wel met het zoeken naar een oplossing.” Ook benadrukt hij dat het erg belangrijk is om verzekerd op reis te gaan en dat het aan de verzekeringsmaatschappij is om te bepalen wat er precies gedekt wordt.

Extra dekking zoeken
Zoals er extra modules bestaan voor mensen die ‘gevaar opzoeken’ door een extreme sport te doen, bestaan er ook extra modules voor mensen die vaak naar een land moeten waar een negatief reisadvies geldt. Mocht je in die categorie vallen, dan is het wellicht verstanding om bij je verzekeraar een extra dekking af te sluiten. Die module kun je echter niet inzetten als je bang bent voor een terroristische aanslag en je om die reden je vakantie wilt annuleren. Dan moet je hoogstwaarschijnlijk de volle pond terugbetalen.

NIEUWS | INTERVIEW | REIZEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser