Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

'Miljoenen hotelkamers te openen door lek in elektronisch sleutelsysteem'

'Miljoenen hotelkamers te openen door lek in elektronisch sleutelsysteem'

Het sleutelsysteem Vision by VingCard bleek te hacken. Dat maakt het Finse bedrijf F-secure bekend. Het systeem wordt in miljoenen kamers in hotels en op cruiseschepen gebruikt.

| Verena Verhoeven

Dat schrijft tech-website Bright.nl.

Lees ook
Deze ‘hotelhack’ is het proberen waard als je je telefoon wilt opladen zónder kamerkaart

Nederland

Het sleutelsysteem wordt gemaakt door de grootste slotenmaker ter wereld – Assa Abloy – en wordt onder andere in Nederland veel gebruikt. F-secure ontdekte dat er een fout in de software van de sleutels zat. Door middel van één pasje – deze kon ook al lang verlopen of weggegooid zijn – was een kaart na te maken die op alle kamers werkte. De hack kon uitgevoerd worden zonder dat iemand het merkte.

Misbruik

De onderzoekers raakten tien jaar geleden geïnteresseerd in het hacken van de hotelpasjes nadat de laptop van een collega werd gestolen uit een hotelkamer. Er was toen geen spoor van inbraak te vinden. Het is niet bekend of er misbruik van het beveiligingslek is gemaakt. Assa Abloy heeft een software-update uitgebracht die het lek moet dichten, maar een woordvoerder kon volgens Bright.nl nog niet zeggen of die update al is doorgevoerd in alle hotels met het systeem.

Meer van dit soort berichten over reizen op je tijdlijn? Volg LINDA.reizen dan ook op Facebook.

NIEUWS | TECH | REIZEN

Bron: Bright / F-secure | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser