reizen

Liesbeth Rasker (29) komt met reishandboek: 'Soms is reizen ook gewoon klote'

Liesbeth Rasker (29) komt met reishandboek: 'Soms is reizen ook gewoon klote'

Vorig jaar reisde Liesbeth Rasker (29) voor LINDAreizen door Europa, nu prijkt ze als reisexpert achter de desk van ‘RTL Boulevard’. Morgen komt haar eerste boek uit: ‘Pinnen in Mongolië’. 

| Suzette Hermsen

Wij spraken Liesbeth over het reishandboek, dat een realistische kijk op solo-reizen geeft.

Lees ook
In de benen: 7 x en dáárom houden we zo van Athene

Backpacken? Jullie zijn gek

Wie Liesbeth al een tijdje volgt, weet dat ze voor haar eerste reis nooit eerder op een platte schoen had gestaan. Liesbeth: “Ik was een modemeisje. Liep stage bij ELLE, had alleen maar torenhoge hakken en heftige kleren aan, en voelde geen enkele behoefte om te gaan backpacken. Iedereen om me heen riep altijd maar hoe geweldig dat was, maar ik dacht vooral: jullie zijn allemaal gek.”

Pinnen in Mongolië

Twee maanden op reis

Op haar 23e brak een minder leuke periode aan. Liesbeths studie zat even tegen, ze kampte met liefdesverdriet, maar: stuitte gelukkig wél op een financiële meevaller. “Toen dacht ik: misschien moet ik het toch maar een keer gaan doen.” En dat deed ze. Met gestrekt been. “Ik ging eerst twee weken naar Mongolië, en meteen daarna naar China, Nieuw-Zeeland en de Cookeilanden. Bij elkaar was ik twee maanden weg, en ik vond het fan-tástisch. Ik weet nog heel goed dat ik in het vliegtuig terug zat en dacht: nu ben ik nooit meer hetzelfde.”

Hoe werkt een hostel?

Van haar nieuwe grote hobby heeft Liesbeth inmiddels haar werk kunnen maken, met als kers op de taart Pinnen in Mongolië. “Op Instagram en via mijn website kreeg ik heel vaak vragen over reizen. Van ‘Hoe werkt een hostel?’ en ‘Wat voor backpack moet ik meenemen?’, tot ‘Hoe ga je om met heimwee?’. Ik zat altijd alles braaf te beantwoorden totdat ik ineens dacht: hé, dit zou eigenlijk wel een leuk boek zijn. En zo geschiedde.”

Pinnen in Mongolië

Pinnen in Mongolië

Praktische tips

Het reisboekje (makkelijk in je tas te stoppen) staat dan ook vol praktische tips over hoe te reizen. Maar dat niet alleen. Liesbeth: “Het is ook een pleidooi óm te reizen. Daarnaast hoop ik mensen een mindset aan te leren. En dan heb ik niet meteen over zen zijn en yoga. Van reizen ben ik zelf een realistischer en flexibeler mens geworden. Ik raad anderen dan ook vooral aan: ga op reis, neem de reis zoals-ie komt, plan niet alles van te voren en leer gaandeweg hoe te reizen.”

Lees ook
Deze blogger schrijft een boek voor iedereen die graag honderden euro’s op vliegtickets wil besparen

Tegenslagen

In haar boek schrijft Liesbeth ook dat reizen absoluut niet alleen maar leuk is. “Geloof me, het is absoluut geen aaneenschakeling van hoogtepunten. Als je dat denkt, kom je bedrogen uit. Je gaat sowieso tegenslagen krijgen. Zo deed ik er in de Filipijnen wel eens 18 uur over om met boten, tuktuks, scooters en busjes een stukje van 70 kilometer af te leggenen laat ik voor ieders bestwil maar niets zeggen over hoe de wc’s in een trein in China eruit zien. Of ruiken. 

Sterker naar huis

Die tegenslagen zijn volgens de reisexpert alleen maar goed. “Het is niet erg, het hoort erbij, en uiteindelijk komt alles altijd goed. Overwin ze en je komt sterker thuis. Ik herinner me nog wel dat ik kort na mijn eerste reis naar een festival wilde en er niemand mee wilde. Eerst baalde ik, maar toen dacht ik: ho even, ik heb net twee maanden alleen gereisd, dan kan ik dit ook alleen.”

Pinnen in Mongolië

Pinnen in Mongolië

Pinnen in Mongolië

“Laat je geluk dus niet van anderen afhangen, dat werkt heel bevrijdend”, besluit Liesbeth. “En ontdek door alleen te reizen wat je écht belangrijk vindt. Na mijn eerste reis realiseerde ik me dat bier op de grond drinken hartstikke leuk is en dat die mooie kleren me eigenlijk helemaal niets meer interesseerde. Althans, ik vind het nog steeds wel leuk, maar het is nooit meer die obsessie geworden die het was. Bovendien ben ik er veel zelfverzekerder van geworden. Reisongemakken in je eentje overwinnen, dat maakt gewoon dat je je fucking sterk voelt. En mijn boek helpt je er hopelijk bij.”

‘Pinnen in Mongolië’ (titelverklaring: dat blijkt dus een enorme opgave) ligt vanaf 8 mei in de winkel, online bestellen doe je hier

Pinnen in Mongolie

Wil je meer van dit soort fijne berichten op je tijdlijn? Volg LINDA.reizen dan ook op Facebook.

NIEUWS | INTERVIEW | REIZEN

Bron: Liesbeth Rasker | Foto: Dingena Mol

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser