reizen

7 x en dan nu de leukste plekken van Berlijn buíten de gebaande paden

7 x en dan nu de leukste plekken van Berlijn buíten de gebaande paden

Oost- en West-Berlijn, de muur, Unter den Linden. Berlijn heeft veel indrukwekkende trekpleisters, maar naast die toeristische plekken is er nog zoveel meer te doen. 

| Astrid Slootweg

En te zien.

Lees ook
7 x prachtig Praag voor wie de Karelsbrug nu wel gezien heeft 

Origineel
Reisleider en journalist Astrid Slootweg is door Intrepid Travel uitgeroepen tot ‘Reisleider van het Jaar, Oost-Europa’ en tipt ons nu haar favoriete en origineelste plekken in Berlijn.

1. Verlaten gebouwen
Tijdens de Koude Oorlog was West-Berlijn niet de meest populaire plaats om te wonen, omsloten door de Sovjet-Unie. Door vele (financiële) voordelen probeerde de West-Duitse regering het stadsdeel bewoond te houden. Veel artistiekelingen kwamen op deze regelingen af. Na de val van de muur stroomde Oost-Duitsland leeg omdat vele bewoners hun kans grepen om richting het westen te verhuizen. De artiesten uit West-Berlijn kraakten de veelal gemeubileerd achtergelaten huizen in het oosten en maakten er vaak een zooitje van. Veel van deze gebouwen zijn nu onbewoonbaar en het kan leuk zijn om hier een kijkje te nemen. Let wel op, je kunt niet zomaar overal op ontdekkingstocht gaan, er is regelmatig bewaking aanwezig.

2. Tempelhof
Ooit was dit een van de drukste vliegvelden ter wereld. Nu is het een enorm leeg veld middenin Berlijn. Wil je rustig picknicken, een rondje hardlopen zonder om verkeer heen te manoeuvreren of gewoon even bijkomen van de drukte van de stad? Tempelhof is waar je moet zijn.

3. Ontdek straatkunst
Berlijn barst van de graffiti en straatkunst. Dat is officieel verboden, maar niet iedereen houdt zich hieraan. Als je al eens in de stad bent geweest, heb je vast de East Side Gallery gezien, stukken overgebleven muur vol met prachtige kunstwerken. Maar er is meer. Kun jij bijvoorbeeld alle portretten spotten van El Bocho (die in een galerie zo’n €20.000 opleveren) of alle manieren vinden waarop Little Lucy haar kat probeert te vermoorden?

Lees ook
LINDA.tipt: 5 x hier moet je zijn bij je volgende trip naar Berlijn

4. Currywurst
Dit is dé snack van Berlijn. Overal kun je de worst krijgen, maar volgens veel Berlijners is de allerbeste verkrijgbaar bij Curry36 op de Mehringdamm (naast het metrostation Mehringdamm). Grote aanrader: een of twee worsten met een portie friet en natuurlijk ketchup en mayonaise. Rond lunchtijd komen veel medewerkers van omliggende bedrijven hier hun honger stillen, dus het kan er dan behoorlijk druk zijn.

5. Karaoke
Niet iedereen houdt van deze verfijnde kunstvorm, maar voor de liefhebbers zet ik ‘m er toch maar even tussen. ’s Zomers kun je op zondag de longen uit je lijf zingen in het Mauer Park. Ga je in de winter naar Berlijn of ben je er niet op zondag, dan vind je tegenover het metrostation Warschauer Strasse de Ichiban karaoke, met iedere avond een ander thema. Vergeet niet je ID mee te nemen. Ik dacht dat ik wel oud genoeg zou zijn om zomaar binnen te komen, maar de portier stond erop mijn rimpels te tellen om te checken of ik écht wel boven de 21 was.

6. Que Pasa
Niet de meest spannende bar aller tijden maar je krijgt hier zo’n halve liter cocktail voor €3,50. Ik herhaal: ongeveer een halve liter cocktail voor €3,50. Of het lekker is, is de meest gestelde vraag. Ik ben persoonlijk niet bepaald culinair onderlegd, maar laten we zeggen dat het vanaf het tweede drankje toch niet meer uitmaakt. Que Pasa heeft verschillende filialen verspreid door de stad, dus er is er vast wel eentje bij je in de buurt.

7. Laat lege flessen achter
Heb jij na een dagje door de stad sjouwen wel zin in een drankje op weg naar je hotel? Dan kun je je lege flesje op een station laten staan. De lokale daklozen komen een paar keer per dag de stations af struinen op zoek naar statiegeldflessen die ze kunnen inleveren. Scheelt jou zoeken naar een supermarkt om de fles kwijt te kunnen, en je helpt er iemand mee. Voelt het een beetje onnatuurlijk om zomaar je afval achter te laten? Je kunt het ook in een prullenbak op het station gooien, daar weten de daklozen ze ook wel te vinden.

Meer van dit soort vrolijke berichten op je tijdlijn? Volg dan nu LINDA.reizen voor meer van dit soort artikelen (en video’s). 

SNACKS | BUITENLAND | REIZEN

Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser