reizen

8 x ga dit zeker doen op Brač, het 'zonnigste eiland van Kroatië'

8 x ga dit zeker doen op Brač, het 'zonnigste eiland van Kroatië'

Zoek je voor je vakantie een eiland met een relaxte Mediterraanse sfeer, dan zit je goed op het Kroatische Brač. De zon schijnt er maar liefst 2500 uur per jaar.

| Madelijne Daub

LINDAnieuws-chef Madelijne heeft het ‘Ibiza van Kroatië’ getest. En concludeert: Brač smaakt naar meer.

Lees ook
Dakterrassen, tapas en de mooiste zonsondergang: 8 x fijne plekken in Madrid

Geland? Meteen naar ’t strand

Sinds kort vliegt TUI elke zaterdag rechtstreeks vanaf Rotterdam Airport naar het piepkleine vliegveldje op het eiland Brač. In 2,5 uur ben je er, en de Kroaten gaan er prat op dat je een half uur na het landen al op het strand kunt zitten. Althans, als je niet eerst je koffers ergens wilt dumpen. Het hoogseizoen is van eind juni tot begin september.

Tip: huur een auto, dat maakt je verblijf op dit eiland een stuk handiger.

Rij je een stukje de berg op, dan heb je al snel een weids uitzicht:

Brač in een notendop

Voor zandstranden moet je er niet wezen: je vindt op Brač vooral kiezelstranden (er zijn er wel een paar met zand, die liggen op het noordelijke deel). Het bergachtige, Dalmatische eiland ligt tegenover Split (per veerboot bereikbaar), en is met zo’n vierhonderd vierkante kilometer oppervlakte na Krk en Cres het grootste eiland in de Adriatische Zee. De hoofdplaats is Supetar (3800 inwoners), en ten zuiden ligt het eiland Hvar. Op Brač liggen veel wijngaarden, pijnbossen en kapelletjes. Landbouw en vee zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten, daarna wijn, olijfolie en toerisme. Het eiland is beroemd om z’n kalksteen: die is gebruikt voor het Witte Huis in Washington – en daar is men trots op.

Dit zijn onze tips:

1. Ga op jeepsafari

Een aanrader. In een jeep uit 1977 (ooit gebruikt door het Joegoslavische leger) rijden (racen…) we met een vriendelijke gids over het eiland. Snuif de geuren op van de kruiden langs de weg: lavendel en salie dringen je neus binnen. Draag makkelijke kleding, vergeet je zonnebrand niet, want je zit in de zon en wordt heen en weer geslingerd in de auto. Extra tip: hou je armen binnenboord – uw verslaggever hield wat krassen van laaghangende takken over aan de rit.

Swipe heen en weer:

2. Bezoek olijfoliemuseum Muzej Uja

Olijfolie is bijzonder belangrijk voor Brač. Vanwege het ruige terrein en het klimaat is dat relatief makkelijk te produceren op dit eiland. Voor kookfanaten en olijfolie-adepten is dit gerestaureerde museum een hoogtepunt, maar ook als je slechts gemiddeld geïnteresseerd bent in olijven en olie is dit een fascinerende plek. Ten eerste is er de geschiedenis (nog steeds helpen buren en familie met het oogsten van de olijven, ze worden uitbetaald in olie), ten tweede… de proeverij. Wonderlijk genoeg is de werkelijk verrukkelijke tapenade niet los te koop, maar de oliën kun je wél mee naar huis nemen. Houd daarvoor zeker wat ruimte vrij in je koffer.

Olijfoliemuseum Muzej Uja.

Swipe heen en weer:

3. Huur een boot

Een auto is sowieso handig op Brač, maar óók de moeite waard is het huren van een boot(je): dat kost zo’n 80 euro per persoon voor een dag. Niet heel goedkoop, maar je komt wel in baaitjes waar weinig toeristen in het water dobberen. Relaxen gegarandeerd. Is een privéboot je te duur, dan kun je ook tickets kopen voor een grotere boot.

4. Duik, snorkel, watersport

Het heldere, blauwe zeewater en het gebrek aan eb, vloed en branding maken Brač een gunstige plek voor watersport. Je kunt er door de stevige bries windsurfen en parasailen. Nog meer opties: duiken, kajakken en waterskiën. Verder zijn er grotten te bezoeken met speciale excursies.

Swipe heen en weer:

5. ’t Hoogste punt is een hoogtepunt

Niet te missen is Vidova Gora, het hoogste punt op Brač, waar je van een behoorlijk spectaculair uitzicht op Bol en de eilanden in de buurt kunt genieten. Dit is niet bepaald een geheime plek, dus er zijn veel toeristen.

Swipe heen en weer:

6. Stukje educatie: kalksteenschool

Ook een bezoekje waard is de lokale steenhouwerij in Pucisca, zeker als je van architectuur houdt. Het is een school waar je vooral jonge jongens ziet beitelen in brokken kalksteen. Mooi hoe ze vol toewijding op de millimeter werken. Wel even bellen van tevoren, want je kunt er niet zomaar binnenlopen. En neem oordoppen mee tegen de herrie.

Swipe heen en weer:

7. Doe mee aan een wijnproeverij

Hou je van wijn, dan kun je op Brač je lol op: de meeste families verbouwen druiven op hun eigen kleine wijngaard, maar er zijn ook professionele producenten. Wandel langs de kust van het plaatsje Bol en eindig bij Stina Winery: je krijgt er een tourtje door de kelders en kunt er bijzonder lekkere wijn kopen, waaronder Chardonnay en Merlot. Als je nog plek hebt in je koffer…

8. Dineer aan het strand

Kunnen we kort over zijn: dit wordt een memorabele avond. Als je van tevoren reserveert, kun je bij restaurant Plaza Borak in Bol direct aan het water eten. Brandende fakkels, een zangeres (oké, moet je van houden) én het gouden uurtje tijdens het zakken van de zon… probeer dat maar eens niet romantisch te vinden.

Meer informatie over Brač vind je hier. Wil je vaker fijne reisberichten op je tijdlijn? Volg dan LINDA.reizen op Facebook.

SNACKS | LIFESTYLE | REIZEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDAnieuws / Madelijne Daub

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser