Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Waarom de klok in het Schotse Edinburgh (bijna) altijd verkeerd loopt

Waarom de klok in het Schotse Edinburgh (bijna) altijd verkeerd loopt

Zoals het klokje in het Schotse Edinburgh tikt, tikt het nergens. De wijzers van het Balmoral Hotel – een absolute blikvanger, maar daarover later meer – lopen altijd drie minuten voor. 

| Suzette Hermsen

Behalve op Oudejaarsavond. Klinkt raadselachtig, maar dat is het op zich niet.

Royal Mile, een stukje algemene ontwikkeling

Even wat achtergrondinformatie om je een goed beeld te geven van het Balmoral Hotel. Dit poepchique vijfsterrenhotel vind je in de buurt van Royal Mile, een lange straat die van Edinburgh Castle ‘afdaalt’ naar het koninklijk paleis Holyrood (niet Hollywood). Royal Mile is tevens het hart van Edinburghs binnenstad, dus je kunt je er iets bij voorstellen: een royale bedoening aldaar.

Blikvanger Balmarol Hotel

Toen de stad rond 1760 vol raakte, begon men huizen te bouwen in het huidige New Town, aan de overkant van het dal. De plek waar nu het station ligt. Absolute blikvanger (ja daar is-ie dan) tussen alle brede lanen, pleinen en tuinen, is het Balmoral Hotel met zijn hoge klokkentoren. Met op de klokkentoren dus een klok die steevast drie minuten voorloopt.

Laatkomers

De reden daarvan is heel simpel. De stad wil laatkomers tegemoet te komen en stuurt de wijzers van de klok standaard een beetje vooruit. Op die manier zullen treinreizigers hun trein nooit op een haar na missen. Nog een leuk feitje: omdat de Schotten nogal van traditie zijn, zorgen ze dat de klok op Oudejaarsavond wel goed loopt. Het zou toch bloody troubles opleveren als het vuurwerk per ongeluk drie minuten te vroeg de lucht in wordt geschoten.

Lees ook
5 x waarom we snappen dat Schotland uitgeroepen is tot mooiste land ter wereld

Meer van dit soort vrolijke berichten op je tijdlijn? Volg LINDA.reizen dan nu op Facebook. 

SNACKS | BUITENLAND | REIZEN

Bron: BBC | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser