reizen

Kilometers hoge aswolk na uitbarsting vulkaan op Bali: 'Overal ligt een stoflaag'

Kilometers hoge aswolk na uitbarsting vulkaan op Bali: 'Overal ligt een stoflaag'

Op het Indonesische eiland Bali is de vulkaan Agung uitgebarsten. De vulkaan heeft een rookpluim met as en stoom van zes kilometer hoog uitgespuwd.

| Marloes van Wijnen

Indonesische luchtvaartautoriteiten waarschuwen voor gevaar rond het eiland.

Lees ook
Indonesische priester geeft seksende toeristen de schuld van vulkaanuitbarsting Bali

Magma en as
De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali op ongeveer zeventig kilometer van de populaire badplaatsen Kuta en Seminyak. Wegen, auto’s en gebouwen in de buurt van de berg zijn bedekt met een laag as. Vannacht was een gloed te zien die wees op magma dat uit de vulkaan werd gedrukt.

‘Stofkapjes’
Bij de laatste uitbarsting van de vulkaan in 1963 overleden meer dan duizend mensen en werden diverse dorpen verwoest. Van een levensbedreigende situatie is volgens de Nederlandse Daniëlle Offermanns en Frank Vreman, die zich op Bali bevinden, nu geen sprake. Aan RTL Nieuws vertellen zij hoe het er daar nu aan toe gaat. “Iedereen is hier hartstikke relaxed. Het enige wat je nu ziet, is dat mensen hier nu buiten stofkapjes dragen. Dat gaan wij straks ook doen als we op de scooter nog een eindje gaan rijden.”

Daniëlle en Frank:

‘Grote wolk’
“Er dwarrelt veel as neer en daardoor ligt overal een stoflaag. Als je je telefoon buiten laat liggen, zit er na vijf minuten een flinke stoflaag op”, gaat het stel verder. “Aan de kant van de vulkaan is het erg bewolkt. Maar als je de andere richting op kijkt, is het gewoon strakblauw. Er hangt een hele grote wolk boven de vulkaan en het ruikt raar en zwavelachtig.”

Vluchten geannuleerd
De KLM annuleert vandaag en morgen haar vluchten van en naar Bali vanwege de uitbarsting van de vulkaan. De vliegtuigen vliegen wel tot en vanaf Singapore. Gestrande passagiers worden zoveel mogelijk omgeboekt, maar alleen op vluchten die met daglicht opstijgen en landen.

Lees ook
Google Maps (street)view maar dan in een vulkaan

Lees het hele interview van RTL Nieuws met Daniëlle en Frank hier.

NIEUWS | BUITENLAND | REIZEN

Bron: ANP / RTL Nieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser