Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Julie (33) woont in het Catalaanse Barcelona: 'Je kunt hier als toerist gerust naartoe komen'

Julie (33) woont in het Catalaanse Barcelona: 'Je kunt hier als toerist gerust naartoe komen'

Julie Cook (33) verhuisde in juni samen met haar vriend naar Barcelona, waar momenteel grote politieke onrust heerst na een verboden referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië.

| Suzette Hermsen

LINDAnieuws belde haar op om te vragen hoe het zit als je de aankomende tijd een stedentrip naar Barca op de agenda hebt staan.

Lees ook
Alles wat je moet weten over de Catalaanse strijd voor onafhankelijkheid

Kom gerust
“Op wat demonstraties na, is er qua straatbeeld niet zoveel aan de hand, dus je kunt hier als toerist gerust heen komen”, vertelt Cook, die in Barcelona bezig is om koffiemerk Vascobelo te introduceren. “Kijk, als er een staking bezig is, dan ligt alles plat, dan kun je hier niets, maar verder gaat het leven eigenlijk gewoon door.”

Vredig
Wel zie je volgens Cook veel politie op straat en hoor je de hele dag door helikopters over de stad vliegen. Maar volgens haar zijn de Catalanen een vrij vredig volk. “Je ziet hier niet snel agressie op straat. Naast het geweld dat plaatsvond tijdens het referendum, worden mensen hier niet snel gewelddadig. Ook tijdens de demonstraties is er nog nooit iets gebeurd. Dan lopen er ineens vierhonderdduizend mensen in een enorme stoet over straat, maar gebeurt er verder niets.”

Pannen
Toeristen zullen volgens haar dus niet zoveel van de politieke onrust merken, behalve dan dat er aan ieder balkon een onafhankelijkheidsvlag hangt. “En dat alle Catalanen om tien uur ’s avonds hun balkon op gaan om een kwartier lang op pannen te slaan. Dat is hun manier van demonstreren, heel vredelievend eigenlijk. Grappig? Ja, dat ook wel, maar het geeft ook wel enorme herrie.”

Lees ook
Spaanse premier wil binnen zes maanden nieuwe verkiezingen in Catalonië

Lastig
Op welke uitkomst Cook zelf hoopt? “Dat is lastig te zeggen. De economische gevolgen kunnen bij een afsplitsing enorm zijn. Nu al verlaten bedrijven – op papier – massaal de stad. Op het dieptepunt waren het zelfs 285 bedrijven op één dag. Ook vanuit mijn eigen perspectief kan het ingewikkelder worden. Het reizen van en naar Catalonië kan bijvoorbeeld moeilijker en duurder worden. Dus voor mezelf zou ik zeggen: nee. Maar aan de andere kant wil je natuurlijk wel in een stad leven waar mensen gelukkig zijn.”

Bijzonder
Ze vervolgt: “Zo sprak ik gisteren een hoogopgeleide Catalaanse met een goede baan. Ik vroeg haar waar haar ontevredenheid vandaan kwam. Waar het op neerkwam, was dat het eigenlijk gewoon een gevoelskwestie is, en dat vind ik dan ook wel weer bijzonder. Zo’n temperament, zoveel hart voor je land. Tsja, wie zijn wij dan om daarover te oordelen?”

NIEUWS | INTERVIEW | BUITENLAND | REIZEN

Bron: LINDAnieuws / Julie Cook | Foto: LINDAnieuws/ Julie Cook

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser