reizen

Deze vlieg-psycholoog weet alles over vliegangst (en hoe je er vanaf komt)

Deze vlieg-psycholoog weet alles over vliegangst (en hoe je er vanaf komt)

Bert Busscher (57), piloot bij KLM en psycholoog, is deze maand gepromoveerd met zijn onderzoek naar vliegangst. Wat gebeurt er bij mensen met deze fobie?

| Verena Verhoeven

En, misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er van af?

Lees ook
10 x de vreemdste voorwerpen en mensen die passagiers in het vliegtuig tegenkwamen

Uitstellen
Tijdens zijn werk als piloot ziet hij het vaak gebeuren: mensen die er alles aan doen om (nog) niet het vliegtuig in te gaan. “De grootste uiting van mensen met een fobische angst, is het vermijden van de angst”, vertelt Bert, die zichzelf ‘psycholoot’ noemt. Zo’n acht tot twaalf procent van de mensen in de westerse wereld vliegt, als gevolg van hun vliegangst, nooit. Een derde tot de helft van de mensen vliegt wel, maar zit niet op zijn gemak. “Zij denken bijvoorbeeld bij elk geluidje: er is iets aan de hand.”

Onderzoek
Voor het onderzoek, waar Busscher inmiddels mee gepromoveerd is aan de Universiteit van Leiden, volgde hij 79 mensen die hiervoor in therapie gingen. “Ik heb gekeken naar de reacties van het lichaam die we niet onder controle hebben, zoals hartslag en zweetproductie.” Hieruit bleek onder andere: hoe meer de hartslag daalde tijdens de vliegreis, hoe minder de vliegangst aan het einde van de vlucht.

Therapie verbeteren
Ook kwam er uit dat mensen die de neiging hebben negatiever om te gaan met tegenslagen, gevoeliger zijn voor vliegangst. Deze en andere resultaten uit het onderzoek kunnen helpen therapieën te verbeteren. “In de wetenschap gaat dat echter stapje voor stapje.”

Bert Busscher tijdens de verdediging van zijn proefschrift. Op de achtergrond zijn twee dochters. (Foto: Bart Maissan)

vliegangst

Oorzaak
Leuk dat we weten wat helpt om eraf te kunnen komen, maar even terug: hoe komen we er eigenlijk aan? Het kan volgens Busscher veel verschillende oorzaken hebben. “Vaak zijn er onderliggende stoornissen die in de weg zitten. Bijvoorbeeld hoogtevrees, claustrofobie en angst om de controle te verliezen. Ook sociale angst zit in de weg wanneer je twee uur met veel mensen in een kleine ruimte zit.”

‘Slechte ervaring’
Anderen zullen zeggen dat ze een slechte ervaring hebben gehad en daarom niet meer durven. “Voor passagiers kan een bepaalde ervaring heel erg zijn, terwijl het voor ons in de cockpit routine is.” Ook berichten in de media maken de angst soms erger. “Doordat elke kleine gebeurtenis met ‘chocoladeletters’ in de krant komt, lijkt het alsof er heel vaak erge dingen gebeuren.”

Oplossing
Maar hoe komen we dan van de angst af? “De eerste stap is meteen de grootste: onderken het probleem en ga er iets aan doen.” Speciale therapieën werken voor veel mensen goed. Ook moet je het ‘gewoon’ blijven doen. De wetenschapper maakt de vergelijking met angst voor honden. “Wanneer je honden altijd ontwijkt zal je er ook nooit achterkomen dat ze lief zijn. Wanneer je nooit vliegt, kom je er niet achter dat het allemaal reuze meevalt.”

NIEUWS | INTERVIEW | REIZEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Unsplash / Bart Maissan

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser