reizen

Deze psycholoog legt uit waarom een langere vakantie je niet gelukkiger maakt

Deze psycholoog legt uit waarom een langere vakantie je niet gelukkiger maakt

Wil je leuk terugkijken op je vakantie en ga je langer dan één week weg? Zonde, want je komt dan eigenlijk zonder veel herinneringen thuis én ben je minder gelukkig.

| Pim Prins

Althans, als we psycholoog Daniel Kahneman mogen geloven.

Lees ook
Deze zomer lange wachtrijen op Franse vliegvelden

Herinneringen
Kahneman doet onderzoek naar herinneringen van mensen. Hij zegt dat de menselijke psyche uit twee delen bestaat. Het eerste focust zich op de ervaring zelf en leeft in het moment. Met het andere deel kijk je terug op wat je hebt beleefd. Deze tweedeling koppelt hij aan vakantieherinneringen.

Korte vakanties
Volgens de psycholoog zijn kleine vakanties – dus korter dan één week – achteraf net zo goed als lange, als we focussen op het aantal herinneringen dat je eraan overhoudt. Het menselijke brein vindt het namelijk fijn om alles wat nieuw is op te slaan, verklaart de psycholoog.

Lange vakanties
Als je langer dan één week op vakantie gaat, is de kans groot dat je niet zoveel nieuwe dingen meer beleeft na die ene week. Ga je bijvoorbeeld twee weken aan de Costa del Sol liggen, dan maak je waarschijnlijk in de tweede week niet razend andere, nieuwe dingen meer mee dan in de eerste week. Hierdoor blijven details van die tweede week minder goed hangen, en maak je eigenlijk geen nieuwe herinneringen aan.

Geluk
En herinneringen hebben weer te maken met geluk. Patrick van Hees is expert op het gebied van geluk en hij benadrukt in het AD dat herinneringen belangrijk zijn voor een geluksgevoel. “Het gelukseffect van een vakantie duurt vaak maar kort. Door bewuster te genieten kun je het gelukseffect rekken.” Daarbij zijn details erg belangrijk volgens de geluk-expert en die onthoudt je dus het beste bij nieuwe belevenissen.

Je hebt nu al geluk: TUI biedt je nu korting op stedentrips. (Die mag je overigens nog steeds zo lang maken als je wilt hoor).

Lees ook
Inpakken en gaan: 8 x waarom je niet de (Boeda)pest kan hebben aan deze stad

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

NIEUWS | REIZEN

Bron: Business Insider | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Gloria-Bea VerhageGloria-Bea Verhage

Vlg week mini vakantie van 3 dagen... Blij dat dat net zo fijn kan zijn dan 2 weken! We gaan iig veel foto's maken en n fotoboek via albelli..

Meer reizen

Meest gelezen

Meer reizen

Lees dit ook even

Meer reizen

Please update your browser