Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Deze blogger schrijft een boek voor iedereen die graag honderden euro's op vliegtickets wil besparen

Deze blogger schrijft een boek voor iedereen die graag honderden euro's op vliegtickets wil besparen

Blogger en internetfenomeen (hij zou zichzelf eerder ‘een verschijnsel’ noemen) Jelmer de Boer brengt in januari een reisboek uit: ‘Thuisblijven is duurder’. 

| Suzette Hermsen

Handig voor iedereen die graag niet te veel geld aan vliegtickets uit wil geven. LINDAnieuws belde hem op om hem uit te horen over zijn werk.

Lees ook
Selma (32) liep stage in Tanzania, werd verliefd en bleef: ‘Ik organiseer nu safarireizen’

Eerst even over Jelmer. Wie is dat nou eigenlijk precies? Een internetfenomeen?
“Da’s meteen een lastige eerste vraag. Ja, ik heb een blog, dus ja, ik ben een blogger. Maar ik heb ook een boek, dus ben ik ook schrijver. Maar ja, ik heb één boek en ben bezig met de tweede, dus eigenlijk mag dat ook niet echt een naam hebben. Een fenomeen zou ik mezelf nooit noemen, eerder een verschijnsel. En een reisexpert? Nou, ik schrijf wel graag over de logistiek rondom reizen, maar ik ben er niet echt voor mensen die inspiratie willen opdoen, dus ik zou mezelf ook geen travelblogger noemen. Dus hou het maar bij schrijver, en iemand die graag dingen uitlegt rondom reizen.”

In je nieuwe boek, waarin je schrijft hoe je goedkoop tickets boekt, zeg je dat veel ‘boektrucs’ onzin zijn.
“Nou, sommige kloppen wel, maar de meeste én degene die je het vaakst hoort niet. Bijvoorbeeld dat op dinsdag een ticket boeken het goedkoopst zou zijn. Of dat je incognito goedkopere tickets scoort. Dat is gewoon niet waar. Als een ticketprijs binnen een kwartier verandert, is dat niet omdat de aanbieder doorheeft dat jij naar dat ticket zit te kijken. Waarom zouden ze dat doen? En waarom zouden webshops dat dan niet ook doen? Zo van: ‘En dan doen we nu snel een tientje bovenop die broek.’ Hoe dat dan wel precies zit, leg ik uit in mijn boek, maar het heeft in ieder geval te maken met allerlei dingen zoals data en systemen. Het is door de EU trouwens ook officieel verboden om ticketprijzen op die manier te verhogen.”

Verdrietige man op tropisch eiland naarstig op zoek naar wifi.

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

Kun je alvast één tip van de sluier oplichten hoe we goedkoper tickets kunnen boeken? 
“Eigenlijk wil ik daar nog niks over zeggen. Wat ik wel kan zeggen, is dat mensen die op zoek zijn naar hét geheim over hoe je goedkoop tickets boekt, wel van een koude kermis thuis zullen komen. Het is iets ingewikkelder dan dat het één geheim is, en het is echt niet ineens zo dat het vanaf mijn boek alleen maar makkelijker en goedkoper wordt. Daarom telt het boek ook zoveel honderd pagina’s. Vergelijk tickets boeken eigenlijk met alles in het leven: je moet je erin verdiepen voordat je er goed in wordt. Je moet erover lezen en het uitproberen. Dan leer je dingen. En die dingen leer je dan weer op de juiste momenten op de goede manier in te zetten. Er is dus niet één geheim, het zijn er meerdere.”

Mensen kunnen meeschrijven aan je boek, begrijp ik dat goed?
“Nou, meeschrijven niet direct, maar ik werk in een google.doc waar je in mee kunt lezen als je mijn boek pre-ordert. Je krijgt dan ook iedere week een update over de inhoud, en als ik vragen heb of even vastloop, dan stel ik ook weleens een vraag. Daar krijg ik dan echt superveel reacties op, dus dat is heel leuk werken. Uiteindelijk geef ik het boek uit in eigen beheer. Dat betekent dat ik het ook zelf in de boekhandel moet zien te krijgen. Ik moet er alleen nog even achter zien te komen hoe ik dat precies ga doen.”

Pre-orderen en meteen mee kunnen kijken in het schrijfproces? Bestel hier ‘Thuisblijven is Duurder’.

Volg LINDA.reizen nu ook via Facebook voor een vrolijke dosis reisberichten op je tijdlijn.

NIEUWS | INTERVIEW | REIZEN

Bron: Jelmer de Boer | Foto: Jelmer de Boer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser