Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Maak kennis met Portugals best bewaarde wijngeheim: het Douro gebied

Maak kennis met Portugals best bewaarde wijngeheim: het Douro gebied

Wie aan Portugal denkt, denkt al snel aan de Algarve, Lissabon en Porto, maar iedereen die iets anders zoekt dan stranden of drukke steden, moet het noorden eens uitproberen. 

| Suzette Hermsen

Cristina Fernandes en Barbara Mazzotta (oprichters van Realtours) organiseren een achtdaagse groepsreis in en rond het Portugese Douro gebied en nemen ons (digitaal) mee.

Unesco Werelderfgoed

In het noorden van Portugal vind je de nog echt Portugese manier van leven, eindeloze ongerepte natuur én een van de best bewaarde geheimen van het land: het Douro gebied. Deze regio is het oudste afgebakende wijngebied van de wereld. De grote rivier Douro vormt de grens met de rest van Portugal en is onderdeel van het Werelderfgoed UNESCO. Op de oevers, op terrasvormige wijngaarden, groeien de druiven waar de wereldberoemde port van wordt gemaakt. De indrukwekkende terrassen (je waant je bijna in Vietnam) zijn hier met grote inspanning gemaakt en worden met evenveel aandacht onderhouden en bewerkt. In het oogstseizoen worden alle druiven met de hand geplukt en vaak nog op traditionele wijze met de voeten geperst.

Oorsprong van de port

Het waren de Romeinen die hier de wijnbouw introduceerden, maar met name in de tweede helft van de zeventiende eeuw werd de portwijn wereldwijd bekend door toedoen van de Engelse handelaren. De klimaatomstandigheden in dit gebied en de grond waarop de druiven groeien zijn erg belangrijk; hierdoor krijgt de port een karakteristieke en unieke smaak. De kwaliteit van de druiven en het proces van wijnbereiding wordt nauwlettend in de gaten gehouden en steeds meer verfijnd. Niet voor niets zijn de port, maar ook de niet gedestilleerde wijnen uit het Douro gebied, de laatste jaren steeds meer in opkomst.

Quinta do Tedo en Casa de Mateus

Je denkt er niet over na als je aan je glaasje port nipt, maar deze drank komt dus alleen uit dit ene gebied in de wereld. Quinta do Tedo is een van de vele wijnboerderijen waar je kunt zien hoe de port wordt gemaakt, en waar je er vervolgens uiteraard ook van kunt proeven. Van een andere orde is Casa de Mateus, een prachtig landhuis dat zijn naam heeft gegeven aan de beroemde Mateus rosé. Hier kijk je je ogen uit bij een bezoek aan het rijk versierde interieur en de omliggende tuinen en wijngaarden.

Met de trein

Een goede manier om de Douro regio te zien is per trein. Je rijdt dan vlak langs de oevers van de rivier, waar rotspartijen en groene bossen afgewisseld worden door kleine dorpen en steden. De dorpen aan de rivier ademen een eigen, unieke sfeer, en dan heb je ook nog de werkers op het land, de dieren in de wei, de vrouwen bij de openbare wasplaats en de ouderen die op straat een praatje met elkaar maken.

Lees ook
Naar Portugal? 4 x boek dan één van deze authentieke logeeradressen

Of per boot

Per boot vanaf het water is het heuvelachtige landschap met de wijngaarden van alle belangrijke porthuizen zo mogelijk nog indrukwekkender. In de restaurants in en rond het Douro gebied worden tijdens de lunch of het diner uiteraard Douro wijnen geserveerd en kun je, in goed gezelschap van de lokale inwoners, genieten van de typische maaltijden en producten van de streek. Het stadje Pinhão, dat in het hart van de portstreek ligt, mag aan je bezoek zeker niet ontbreken. In de bergen achter de rivier liggen echter nog veel meer verborgen schatten die het verdienen om ontdekt te worden, zoals het natuurgebied Serra do Alvão, ideaal voor wandel- en natuurliefhebbers.

Pinhão

Meer van dit soort fijne berichten op je tijdlijn? Volg LINDAreizen dan ook via Facebook

SNACKS | LIFESTYLE | BUITENLAND | REIZEN

Bron: Realtours | Foto: Realtours

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser