reizen

Amsterdams stel in Oegandese cel beland na meenemen van nijlpaardtand

Amsterdams stel in Oegandese cel beland na meenemen van nijlpaardtand

Een Amsterdams stel dat tijdens een jeepsafari in Oeganda een nijlpaardtand van de grond raapte om als souvenir mee naar Nederland te nemen, heeft daar nogal spijt van gekregen. 

| Suzette Hermsen

Aan het AD vertellen ze dat het onschuldige geintje hen duur is komen te staan.

Lees ook
Sams vakantie eindigde in een nachtmerrie door een giftige kwallenbeet

Ach, leuk souvenir
“We waren op jeepsafari, met z’n tweeën en een chauffeur’’, vertelt oud-kermis exploitant Pieter Geeris (69). “Tot we op een plek kwamen waar leeuwen een nijlpaard hadden opgegeten. Dus er lagen overal botten, her en der. En daartussen een tand, zo’n ronde van 10 centimeter lang. Ja, er stonden wel overal borden van ‘raap niks op’. Maar dit lag zo overal verspreid dat m’n vrouw dacht: ach, maak ik thuis schoon, leuk souvenir. En hop, de handtas in.”

Niet zo (iv)oor de hand
Bij de douane wordt de tas van Pieters vrouw Adriana eruit gehaald en krijgt ze te horen dat de tand niet mee mag. “Oh, wist ik niet”, zegt Adriana en laat zonder tegen te stribbelen de tand achter. Daarmee lijkt de zaak afgedaan. Maar helaas. Vlak voor het boarden wordt het stel ineens uit de rij geplukt. Nijlpaardtanden blijken van ivoor en de twee moeten mee naar het politiebureau. Daar moeten ze een nacht blijven, niet wetende wat hen te wachten staat.

Dure grap
De volgende dag krijgen ze te horen dat ze voor de rechter moeten verschijnen. Wanneer is onduidelijk. Het kan een dag, maar ook veertien dagen duren. Pieter en Adriana mogen buiten het politiebureau afwachten, maar moeten wel in een hotel in het dorp verblijven. Via Buitenlandse Zaken regelen ze een advocaat, maar echt veel beter wordt het daar niet mee. Pieter: “Toen we binnenkwamen en ik hem zag grijnzen, zei ik al tegen Adriana: ‘Trek de portemonnee maar.’’’

Lees ook
Paulines hostel bestond niet en daar kwam ze op de bestemming pas achter

Corrupt
En jawel. Het kon opgelost worden. “Als ik hem 2000 euro betaalde, de rechter 1000, de landsadvocaat 250 en ik moest rekening houden met een boete van 600-700 euro. Gewoon corruptie. Maar dan zou het echt honderd procent goed komen. Ik zei tegen hem: ‘Laten we dat maar doen dan.’ We konden een dag later meteen bij de rechter terecht.’’

Bestolen
Alles verliep daarna zoals de advocaat zei. Vijf dagen later dan gepland konden Pieter en Adriana het land – vierduizend euro armer, dat wel – verlaten. “Je weet dat je bestolen bent’’, aldus Pieter. “Maar ja, we hadden die tand misschien toch beter kunnen laten liggen.”

SNACKS | BUITENLAND | REIZEN

Bron: AD | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Meest gelezen

Meer reizen

Lees dit ook even

Meer reizen

Please update your browser