Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

9 x boeken om te verslinden tijdens de krokusvakantie (én daarna)

9 x boeken om te verslinden tijdens de krokusvakantie (én daarna)

In Zuid-Nederland brak vrijdag de krokusvakantie aan en de rest van Nederland is een week later aan de beurt. Tijd voor een rijtje fijne boeken, want vakantietijd, betekent leestijd.

| Suzette Hermsen

De boeken top tien van dit moment kun je zelf wel vinden en dus vroegen we de LINDAnieuws.-redactie naar hun favoriete boek aller tijden.

Lees ook
Voor onder de boom of op het strand: 11 x topboeken voor tijdens je kerstvakantie 

Niet allemaal nieuw
En dat resulteerde in dit fijne rijtje hieronder. Niet allemaal nieuw, maar wel allemaal tips voor in je boekenkast.

1. Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws & LINDAtv: “To Kill A Mockingbird (Nederlandse vertaling Spaar de Spotvogel) van Harper Lee uit 1960. Verplichte kost voor Amerikaanse scholieren want een van de belangrijkste boeken uit hun literaire canon. Ik ben sowieso dol op Amerikaanse literatuur die het midden houden tussen fictie en journalistiek. Dit boek is zo mooi geschreven, zo wars van melodramatische formuleringen dat ik soms, bij het lezen van een zin, die even op mij in laat werken. Daarbij zijn de thema’s – zijn mensen intrinsiek goed of slecht, heb je de keuze tussen goed en slecht zijn, compassie en diepgeworteld racisme – tijdloos en universeel. Dat het verhaal wordt verteld door de ogen van kinderen maakt het extra ontroerend en aangrijpend.”

Korte samenvatting: Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader – de advocaat Atticus – alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje.

2. Merijn Henfling, chef LINDAnieuws: “Flesh & Blood van Michael Cunningham. Een prachtig portret van vier generaties uit een Italiaans-Amerikaans migrantenfamilie. Ogenschijnlijk weten ze de American Dream waar te maken, maar achter de façade van materieel succes gaat van alles verkeerd. Schone schijn, krakende gezinsbanden en pijn uit het verleden, en dat alles heel minutieus en tragikomisch beschreven, elk hoofdstuk vanuit het perspectief van een ander familielid. Heel meeslepend en echt een aanrader!”

3. Suzette Hermsen, coördinator reizen LINDAnieuws: “Wat boeken (en films) betreft heb ik een beetje een korte termijngeheugen. Mijn lievelingsboek is dan ook altijd een boek dat ik kort daarvoor heb gelezen. Nu is dat De waarheid over de zaak Harry Quebert, van Joël Dicker. Sinds Harry Potter (it’s in the name) is er geen boek meer geweest waarmee ik sliep, at, liep en sportte. Maar dit boek kreeg het voor elkaar dat ik het opensloeg en tot aan de laatste bladzijde niet meer dichtsloeg.”

Korte samenvatting: New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

4. Puck Teulings, producer LINDA.tv: “Heel eerlijk: ik ben slecht in boeken lezen. Elk jaar neem ik mezelf voor meer te gaan lezen, en elk jaar lukt dit goede voornemen (samen met nog heel veel andere goede voornemens) niet. De boekenwurm in mij ontpopt zich dan wél weer op vakantie. Dan ben ik niet van mijn strandbedje af te slaan. Twee zomers geleden las is Het familieportret. Een aangrijpende roman over de Tweede Wereldoorlog. Dankzij dit soort boeken en films krijg je als millennium-yup toch een mini indruk van hoe bizar en afschuwelijk het allemaal moet zijn geweest. Na het lezen van dit boek blijf je zitten met de vraag ‘Wat had ik gedaan als ik de hoofdpersoon was?”

Korte samenvatting: Vijftig jaar lang heeft Anna Schlemmer geweigerd te praten over haar leven in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anna’s dochter Trudy herinnert zich niet veel: zij was nog maar vier toen zij en haar moeder door een Amerikaanse soldaat werden bevrijd en met hem meegingen naar Minnesota. Maar ze bezit één bewijsstuk uit het verleden: een familieportret waarop zijzelf staat, samen met haar moeder en een nazi-officier. Gedreven door schuldgevoel over wie haar voorouders zouden kunnen zijn, gaat Trudy op onderzoek uit. Ze slaagt erin om eindelijk de dramatische, hartverscheurende waarheid over haar moeders verleden boven tafel te krijgen. 

5. Tim van Erp, senior redacteur LINDAnieuws: “Oei, een moeilijke keuze, maar ik denk dat ik toch voor Lisey’s Story van Stephen King ga. Het is onwijs knap hoe drama, horror en mysterie in dit verhaal gecombineerd zijn; het ene moment spannend, het andere moment ben je tot tranen toe geroerd.”

Korte samenvatting: Lisey Landon ruimt twee jaar na de dood van haar man Scott, een beroemd schrijver, zijn werkkamer op. Allerlei herinneringen aan haar huwelijk – dat 25 jaar duurde – en de tijd daarvoor komen bij Lisey boven.

6. Madelijne Daub, redactiecoördinator LINDAnieuws: “Juliana, van Jolande Withuis. Wat een ontzettend interessante biografie over de voormalige koningin van Nederland. Withuis neemt je mee door bijna een eeuw geschiedenis (1909-2004), ze laat je werkelijk zien wie Juliana was en in wat voor tijd ze leefde. Het is stuítend hoe Juliana (en de rest van de hofhouding én het land) zich in de luren liet leggen door de uiterst sluwe Bernhard van Lippe-Biesterfeld, die alles voor elkaar leek te krijgen met zijn gladde praatjes. Withuis laat zien waarom Juliana deed wat ze deed, en dat doet ze op een heel levendige manier. Bijzonder om te lezen hoe daadkrachtig Juliana tijdens de Tweede Wereldoorlog was, dat was toch behoorlijk in de vergetelheid geraakt. Tot slot heeft Withuis het boek vol met voetnoten gestopt. Die zijn vaak zo boeiend dat je voortdurend heen en weer aan het gaan bent in het boek… en het zorgt er ook wel voor dat de leestijd flink toeneemt.”

7. Raounak Khaddari, redacteur LINDAnieuws: “Mijn lievelingsboek is (nu) Paaz, van Myrthe van der Meer. Het verhaal is ontzettend zwaar, maar met zoveel humor geschreven. Ik wilde hem het liefst in één ruk uitlezen (wat uiteindelijk twee rukken werd).”

Korte samenvatting: Emma wordt van de ene op de andere dag op de paaz opgenomen en ze weet één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Hier hoort zij namelijk niet thuis. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Hier begint Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf.

8. Vera Jansen, eindredacteur LINDAnieuws: “Een klein leven, van Hanya Yanagihara. Het verhaal gaat over een groepje vrienden, waarmee je je tot op een zekere hoogte goed kunt identificeren. Totdat langzaam doordringt wat er met één van de hoofdpersoon aan de hand is. Zodra je je dat beseft, wordt het bijna te beklemmend om verder te lezen, maar dat doe je dus wel. Je kunt je telkens niet voorstellen dat het nog erger kan, maar dat wordt het. Ik was dagen onbereikbaar en nadat ik het boek uit had liep ik een week echt een beetje verslagen rond.”

Korte samenvatting: In New York worden vier jongens, begin twintig, vrienden voor het leven. Ze ontdekken hun seksuele geaardheid, werken aan hun carrière en het leven lijkt hen toe te lachen. Ondanks de nauwe band die ze met elkaar hebben, kan en wil Jude zijn geheimen niet met zijn vrienden delen. Hij slaagt er niet in zijn verleden te verwerken en het lijkt erop dat ontsnapping aan de demonen uit zijn jeugd onmogelijk is. 

9. Marlon Achteresch, stagiair LINDAnieuws: “Lieve Mama, van Esther Verhoef. Het is een heel meeslepend verhaal, een echte mindfuck ook. Je vraagt je als lezer allemaal dingen af, begrijpt er niks van, dus blijft maar doorlezen.”

Een korte samenvatting: Ralf, achttien jaar, woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Totdat hij zich laat meesleuren in een crimineel plan. Een overval op de woning van Helen en Werner. Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen.

SNACKS | REIZEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser