reizen

7 redenen om Lapland nú op je bucketlist te zetten

7 redenen om Lapland nú op je bucketlist te zetten

Lapland is het noordelijkste stukje van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, en het is er in de winter hartstikke koud (lees: je hebt vier lagen kleding nodig). Toch moet je er écht een keer naartoe.

| Wendy van Poorten


Als je dit lijstje hebt gelezen, zet je Lapland boven aan je lijstje met ‘droombestemmingen’.

Lees ook
Bewonder het Noorderlicht vanuit een glazen iglo in Finland

1. In een bakkie achter een rendier
In Lapland hebben ze rendieren, en een aantal van die rendieren spannen ze voor een slee waar jij in gaat zitten. Dekentje over je heen (ook van een rendier, maar daar moet je maar niet over nadenken), teugels en touw in je dikke winterwanten, en daar ga je. Je glijdt door een betoverend wit sneeuwlandschap heen, met de gezellige dikke rendierenkont voor je neus. Hoe winterwonderland wil je het hebben?

1 rendieren

2. Stoer op de sneeuwscooter
Als je jezelf al stoer vindt als je op de fiets snel door het Nederlandse verkeer heen raast, dan ga je de sneeuwscooter fantastisch vinden. In Lapland rijdt iedereen erop, maar het is aan het begin even wennen: zo’n enorme rupsband met een zitje erop en twee ski’s aan de zijkant. Maar als je dan eenmaal die bergen sneeuw aan het bedwingen bent, mis je je fietsbel echt niet.

2 sneeuwscooter

3. Onder het ijs vissen
In Lapland vind je gigantische bevroren meren, waar onder de onderwaterwereld gewoon vrolijk verder leeft. Voor het oergevoel maak je met een handboor een gat in het ijs, laat je je hengeltje zakken, en duim je dat je een enorme vis aan de haak slaat. Of gewoon een klein visje – het gaat om het idee, toch?

3 ijsvissen

4. Knuffelen met sledehonden
Maak je op voor een berg kabaal: je krijgt met z’n tweeën één slee en zes husky’s, en die beestjes willen héél graag een stuk door de sneeuw rennen. Ze blijven net zo lang (en hard) blaffen tot ze er ein-de-lijk met je vandoor mogen, maar wees niet bang: ze zijn gewoon enthousiast en je kunt ze best een knuffel geven. Als je met je sleetje en je honden door een eindeloze vlakte van witte sneeuw trekt, wil je nooit meer naar huis.

4 sledehonden

5. De diepe sneeuw in
Je kunt op speciale wandelpaden gewoon lopen in Lapland, maar áls je één stap verkeerd zet, zak je tot je liezen weg in de diepe sneeuw. Om de bossen in te trekken, bind je een paar langlaufski’s of sneeuwschoenen onder je voeten, en zo kun je op plekken komen waar nog nooit eerder iemand heeft gelopen. Probeer niet te vallen, want, euhhhh… het is lastig om uit die meter sneeuw weer omhoog te kruipen.

5 sneeuwschoenen

6. Lekker warm worden
Nergens waardeer je warmte zo als in Lapland. Na een hele dag in je thermo-ondergoed, met daarover een skipak én een isolerend pak rondgelopen (rondgewaggeld!) te hebben, is de kou (tien graden onder nul is niks daar) tóch in je lijf getrokken. En wat is er dan fijner dan een huisje met een sauna en een open haard? Niets. Helemaal niets. Je moet alleen even zelf het hout halen.

6 haardhout

7. Spot het Noorderlicht
Het Noorderlicht verschijnt helaas niet op commando, maar als je in de winter een week in Lapland doorbrengt, is de kans wel groot dat je het een keer ziet. Download een Noorderlicht-app en wacht voor de open haard met een glas rode wijn in je hand rustig af tot je een melding krijgt. En dan? Dan trek je thermopak aan over je pyjama, loop je naar buiten en… Wow.

7 noorderlicht

SNACKS | LIFESTYLE | REIZEN

Foto: Wendy van Poorten

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser