Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

6 x geweldige plekken op Bali en Lombok die ook nog eens iets goeds doen

6 x geweldige plekken op Bali en Lombok die ook nog eens iets goeds doen

Het lijkt een moeilijke combinatie: op een verre vakantie gaan en toch goed doen op het gebied van duurzaamheid en positieve ontwikkeling. Gelukkig zijn er genoeg plekken waar die dingen samenkomen.

| Suzette Hermsen

Kunnen bewuste keuzes hand in hand gaan met een onvergetelijke reiservaring? Op deze zes plekken op Bali en Lombok zeker wel.

1. Bali Eco Village (Plaga, Bali)

Verstopt in het koele berggebied van Noord-Bali vind je Bali Eco Village. De eigenaren willen uiteindelijk volledig zelfvoorzienend zijn, maar voordat dit bereikt is, kun je als reiziger alvast genieten van de natuur en overnachten in adembenemend mooie bamboe-bungalows. Interessant feitje: de houtbewerking gebeurt hier op traditionele wijze. Het hout wordt gebalsemd met een mengsel van knoflook en chilipepers, wat ook helpt om muggen te weren.

BaliEcoVillage

2. Moksa (Ubud, Bali)

Romige cheesecake met passievrucht, een kleurrijke ravioli en ‘saté’ van tempeh. En dit alles zonder schuldgevoel. Moksa is dé specialist op het gebied van raw en plantaardig eten. Rauw eten klinkt voor veel mensen als inleveren op het gebied van smaak, maar Moksa bewijst het tegendeel. De gerechten kenmerken zich door de pure, bijzondere en verse smaak. Je dineert te midden van de iconische rijstvelden en de grote groentetuin waar Moksa zelf haar groenten biologisch verbouwt. Zoals vanouds wordt het eten dat over is gecomposteerd en gebruikt om de ecologische kringloop te sluiten. Er wordt dus ook nog eens niks verspild.

Moksa

Lees ook
LINDA. tipt: 7 x paradijselijk genieten op Bali 

3. Bali Farm Cooking School (Taro, Bali)

Veel reizigers worden verliefd op de rijke Indonesische keuken en wagen zich graag aan een kooklesje. In het kleine dorpje Taro, zo’n twintig kilometer buiten Ubud, heeft een aantal locals zich verenigd en een voornemen gedaan om op een duurzame manier mee te groeien met het stijgende aantal toeristen. Hun lessen, die een halve dag in beslag nemen, zijn compleet gevormd rondom het farm to table-concept. Je oogst zelf de biologisch geteelde groenten en kruiden waarmee je aan de slag gaat in de keuken. Ook leuk voor kinderen.

4. Balila Beach Resort (Amed, Bali)

Wie hier ’s ochtends de ramen opent, wordt begroet door het indrukwekkende aangezicht van Mount Agung en betoverd door de schitterende blauwe oceaan. Balila is een resort dat volledig gebouwd is met duurzame en lokale materialen en bewijst dat luxe prima kan samengaan met een kleine ecologische voetafdruk. Deze plek is bij uitstek geschikt voor yogi’s of vakantiegangers die op zoek zijn naar een plek om even helemaal tot rust te komen.

BalilaBeachResort

5. Fabulous Place (Kuta, Lombok)

Achter dit kleine Bed & Breakfast op vijftien minuten van Kuta schuilt een bijzonder verhaal. De Franse eigenaar Lucile kwam vijf jaar geleden voor het eerst naar Lombok om te reizen en bleef voor de liefde. Als je in Fabulous Place slaapt kun je samen met Lucile op bezoek bij haar (schoon)familie in het nabijgelegen dorpje Ebunut. In een intieme setting leer je over de verschillende tradities en gewoontes van de Sasak-cultuur. Met de inkomsten van de accommodatie worden verschillende kleinschalige projecten gefinancierd, zoals een bibliotheek voor de kinderen en materialen om te weven voor de vrouwen.

Fabulous Place

Lees ook
Waarom je juist nu – na de aardbevingen – naar Lombok moet gaan

6. Lombok Organic Farm (Rinjani National Park, Lombok)

Een bezoek aan Mount Rinjani (of je hem ook echt gaat beklimmen is aan jou – het is nogal een uitdaging) is voor velen een hoogtepunt van hun vakantie op Lombok. Aan de voet van de vulkaan ligt Lombok Organic Farm, een volledig plasticvrije biologische boerderij waar je kunt overnachten in simpele maar comfortabele huisjes. De eigenaren delen hun filosofie met de lokale bewoners via educatieprogramma’s over het verbouwen van gewassen. Insider tip: omdat Lombok Organic Farm aan de minder populaire zuidzijde van de Rinjani ligt, kun je in relatieve rust (na)genieten van deze uitdagende trektocht.

Lombok Organic

Gemtrack

Bovenstaande plekken zijn allemaal in kaart gebracht door Gemtrack, een organisatie die staat voor duurzaam reizen. Het platform richt zich op het toegankelijk maken van ‘slow & sustainable travel‘. Unieke reiservaringen die heel goed hand in hand gaan met positieve impact, het kan dus echt. Bekijk hier de website.

Meer van dit soort vrolijke berichten op je tijdlijn? Volg LINDA.reizen dan ook via Facebook. 

SNACKS | LIFESTYLE | BUITENLAND | REIZEN

Bron: Gemtrack Travel | Foto: Gemtrack Travel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser