Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

5 x de mooiste plekken aan de kust tijdens een vakantie in eigen (Zee)land

5 x de mooiste plekken aan de kust tijdens een vakantie in eigen (Zee)land

Zon, zee en zomerkriebels. Met deze prachtige zomerweken in het verschiet, hoef je het land niet eens uit. Maar met de zinderende hitte is het wél zo lekker de kust op te zoeken.

| Cathelijn Paling

De Zeeuwse, om maar meteen met de deur in huis te vallen.

Even verder rijden

Rijd Renesse, Zoutelande en Domburg voorbij, en stop eens bij onderstaande schattige dorpen, die feilloos passen in het doek van een oud-Hollandse landschapsschilder. Dit zijn de leukste plekken aan het Zeeuwse water, wij beloven het je.

1.Varen in Veere

Over de slingerende weggetjes rijd je het lieflijke Veere binnen. Met rechts van je grazende koeien op de dijk, en op links af en toe een glinstering van het Veerse Meer. De romantische stad doet bijna schilderachtig aan. Met zijn dobberende zeilboten, kronkelende kinderkopstraten en scheve, piepkleine ‘uusjes’, zoals de Zeeuwen zeggen. Op een warme zomerdag is het hier heerlijk om een sloep te huren en het meer over te gaan. Je kunt aanleggen bij een van de onbewoonde eilandjes voor bijvoorbeeld een picknick of een duik. Maar een nog originelere plek om te eten is de oude Camperveersche Tooren. Klim de trap op en zoek een tafel aan het raam. Bovenin kijk je uit over het Veerse Meer, waar aan het eind van dag de zon langzaamaan in het water zakt.

2. Op de hoek van Dishoek

’s Zomers je eigen strandhuisje aan zee? Dat klinkt toch als muziek in de oren. Bij Dishoek kan het. Vanaf 750 euro noem jij zo’n knus huisje voor een week jouw thuis, waar je met maximaal zes personen intrekt. Met je eigen mini-strandterras voor de deur, loop je zo elke ochtend de zee in. En met de Zeeuwse duinen als achtertuin, is het een heerlijke uitvalsbasis voor mooie fiets- en wandelroutes. Met om de hoek tevens het levendige centrum van Vlissingen. Na vijftien minuten op de trappers, sta je al op de gezellige terrassen van het Bellamypark.

Dishoek

3. Aan de haven in Zierikzee

De naam zegt het al: Zierikzee is een gemoedelijk havenstadje aan de Oosterschelde. Loop langs het water met de grote vissersboten langs de kant, tot aan de Oude Haven. Kruis de ophaalbrug naar de Nieuwe Haven met haar authentieke stadspoorten en muur en aanschouw de oudste panden die de havenstad rijk is. Volg vervolgens de smalle straatjes die leiden naar het drukke havenplein, waar wekelijks markt is. Plof neer bij Café Marktzicht voor een cappuccino en een verse Zeeuwse Bolus. Benieuwd naar de Zeeuwse hop? In het kleine Visstraatje koop je voor thuis een paar typisch Zeeuwse biertjes bij Slytery St. Patrick. Maar de allerleukste tip is toch wel de Zeeuwse Hemel. Deze schattige bakkerij op de Melkmarkt (inclusief restaurant twee deuren verder) mag je niet zomaar voorbijlopen. Ga zitten op een van de oude klaslokaalstoelen in de achtertuin. Bestel een zelfgemaakte ijsthee en idem dito dadelcheesecake met walnoten. Dan wil je de rest van de middag niet meer weg.

4. Burgh-Haamstede & Burghsluis

Naast Westenschouwen, liggen op fietsafstand de plaatsen Burgh-Haamstede en Burghsluis. Twee schattige, typisch Zeeuwse dorpjes waar je in één adem doorheen fietst. Een heerlijke plek om te kamperen, net buiten de populaire, drukke badplaats Renesse. Voor winkelen, rumoer of vertier is dit niet het juiste adres. Wel voor een weekje ontspanning, uitrazen en het leegmaken van je hoofd. Haal ’s ochtends in het kleine dorp Zeeuwse bolussen (5 voor de prijs van 4) bij bakkerij Sonnemans; een waar begrip in het dorp. Je herkent het aan het oude VW-busje voor de deur. Bij binnenkomst lijkt het net of je in een bakkersmuseum bent beland. Iets verderop vind je het oude kasteel Slot Haamstede. Tip: huur een fiets en spring op de pedalen richting Burghsluis; een kleine jachthaven aan de Oosterschelde. Fiets de dijk af langs het water en rust daarna uit met een koude drank op het terras van ’t Oliegeultje. Bestel verse Oosterscheldekreeft en spot vanaf de kant duikende bruinvissen of zeehondjes in de verte. Leuk: de bediening kijkt niet gek op wanneer je ze vraagt om een verrekijker.

5. Op de punt van Westenschouwen

Het dorpje Westenschouwen wordt ook wel ‘de Punt’ genoemd, omdat het in het uiterste puntje van het eiland Schouwen-Duiveland ligt. Omgeven door menig gezellig uitziend strandpaviljoen, moet je eigenlijk nog net iets verder fietsen. Want verderop, verstopt achter de duinruggen van Burgh-Haamstede, vind je Sand & Pepper. Een hippe strandtent met lekker groot terras, tafeltjes onder de parasols en relaxte banken vol kussens die na een dag zand en zee uitnodigen tot ultiem chillen. Met ondergaande zon en Corona in de hand, lijkt het ineens zo gek nog niet. Hier aan de Zeeuwse kust.

Lees ook
5 x dit moet je doen in het sprookjesachtig mooie Marrakech

Meer lezen van Cathelijn Paling? Op haar website 20-Something schrijft ze onder meer over haar passie voor verre reizen. En wil je lekker veel reisberichten op je tijdlijn: volg LINDA.reizen dan ook op Facebook. 

SNACKS | REIZEN

Bron: Cathelijn Paling | Foto: Cathelijn Paling

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser