Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

reizen

Toptips van een inwoner van New York: dit mag je niet missen in The Big Apple

Toptips van een inwoner van New York: dit mag je niet missen in The Big Apple

Soms is het even niet anders: je komt in een geweldige stad, maar kunt er maar 24 uur zijn. In de rubriek ’24 uur in’ loodsen we je langs de leukste (buitenlandse) plekken. Opdat je niet bang hoeft te zijn iets te missen.

| Marijke Hoebee

Deze week, New York, the city that never sleeps.

Lees ook
24 uur in Valencia, de stad van de 300 zonnige dagen per jaar

Big Apple
New York kan nogal overweldigend zijn. De klok lijkt er altijd sneller te lopen. En zo het. Er is te veel te doen in te weinig tijd. Maar wanhoop niet. Onder het motto ‘pluk de dag, maar laten we het wel een beetje relaxt houden’: tips voor 24 uur in The Big Apple.

Ontbijt
Nog niet helemaal bijgekomen van de jetlag? Voor nieuwe energie begin je de dag met een gezond ontbijtje bij het veganistische Peacefood Café in de Upper West Side. Ook als je niets met veganistisch eten hebt, is het hier smullen. Begin bijvoorbeeld met een gember soja latte. Daarna trakteer je jezelf op een vitamineboost met een sapje van biet, wortel, spinazie en komkommer. En ach, doe eens avontuurlijk: wat dacht je van een broodje cashewnotenkaas?

peacecafe

Ochtend
Na deze hotspot is het tijd om op stap te gaan. Op z’n Nederlands spring je lekker op de fiets, scheelt ook weer blaren op je voeten. Citi Bike is een New Yorks fietsdeelsysteem. Je pakt een fiets bij één van de vele onbemande stallingen in de stad en levert het rijwiel aan het einde van de rit weer bij een andere stalling in. Met de Citi Bike-app vind je binnen no-time een locatie bij jou in de buurt. Je hoeft nooit ver te lopen want deze fietsen staan letterlijk overal. Je kunt een 24-uurspas kopen via de app of bij de betaalzuil van één van de stallingen zelf. Een aanrader is om de Hudson River Greenway-route te nemen. Dit fietspad is afgesloten voor autoverkeer en loopt van noord naar zuid langs de westzijde van Manhattan. Je hebt hier een geweldig uitzicht over de Hudson River en in het zuiden op het Vrijheidsbeeld. Op de site van Citi Bike vind je nog allerlei andere toffe fietsroutes. Een alternatief is trouwens om een Nederlandse (!) fietstoer te boeken bij Rolling Orange Bike Tours.

uitzicht-hudson-river-greenway

Lees ook
Smullen: New York krijgt winkel waar alles om ‘cookie dough’ draait

Lunch
Er is al een halve dag voorbij en er valt nog zoveel te doen. Bespaar tijd (en geld) door bij Eatsa te eten. Dit restaurant neemt de term fastfood bijzonder serieus. Er zitten er maar negentig seconden tussen bestellen en opdienen. Je bestelt en betaalt niet bij een balie, maar met een iPad, en er is geen personeel te bekennen in dit hightech hoogstandje. Zodra je bestelling klaar is, verschijnt jouw naam op een scherm en gaat het licht branden in één van de doorzichtige lockers in een muur. Hans Kazan is er niets bij. Je locker springt open en voilá: daar staat jouw verse maaltijd.

eatsa2

Middag
Je hebt de westkant van Manhattan op de fiets gezien. Dan nu de oostkant. De kabeltram, tussen 59th Street en 2nd Avenue, brengt je door de lucht naar Roosevelt Island. Je scheert in een soort glazen skilift over gebouwen en over het water naar het eiland. De oversteek duurt ongeveer vier minuten en je kunt gewoon je metrokaart gebruiken. Vanaf Roosevelt Island heb je een geweldig uitzicht op Manhattan, dus zorg dat de batterijen van je camera goed opgeladen zijn. Vanaf de kabelbaan loop je een rondje door Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park en vergaap je daar aan de ruïne van een ziekenhuis uit 1854.

rooseveltisland

Diner
Het is donker en weer tijd om wat te eten. Sla twee vliegen in één klap en bespaar tijd: ga uit eten én kijk tegelijkertijd de nieuwste films in de pas geopende Alamo Drafthouse Cinema in downtown Brooklyn. In deze bioscoop zit je riant aan je eigen tafeltje en word je voor en tijdens de film op je wenken bediend door obers die zo onopvallend mogelijk door de gangpaden schuifelen. Een heel aparte belevenis.

Slapen
Hoewel the city never sleeps, doe jij dat natuurlijk wel. Een fijn en betaalbaar hotel vinden kan een flinke zoektocht zijn. Veel toeristen kijken alleen naar hotels op Manhattan. Maar juist net daarbuiten kun je echte pareltjes vinden. In de wijk Queens bijvoorbeeld. Het Paper Factory Hotel is een verbouwde honderd jaar oude papierfabriek. Hartstikke hip en anders dan anders. De kamers hebben de stijl van een loft met plafonds van 3,5 meter hoog. Er is een metrostation op loopafstand en het Museum of the Moving Image dat om de hoek zit is perfect voor filmliefhebbers. En nog een pluspunt: je kunt geen wereldkeuken verzinnen of deze zit in de buurt. Welterusten!

paper-factory-hotel

Wil jij ook dolgraag (weer) eens naar New York? Met TUI vlieg je erheen. 

marijkehoebeeMarijke’s Amerikaanse avontuur begon vier jaar geleden toen ze samen met haar man Olaf naar San Francisco verhuisde. Ze werkt momenteel als freelance camerajournalist en maakt films voor organisaties, bedrijven en televisie. Inmiddels woont en werkt Marijke zowel in Amsterdam als New York en verbaast ze zich nog dagelijks over het leven in Amerika.

Volg LINDA.reizen nu ook via Facebook voor een fijne dosis reisberichten op je tijdlijn. 

SNACKS | LIFESTYLE | BUITENLAND | REIZEN | 24 UUR IN

Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer reizen

Lees dit ook even

Please update your browser