Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Zwangere vrouw sleept ziekenhuis voor de rechter om conflict over verloskundige

Zwangere vrouw sleept ziekenhuis voor de rechter om conflict over verloskundige

Een hoogzwangere vrouw sleept het Bravis Ziekenhuis in Roosendaal voor de rechter. De reden? Ze mag niet met hulp van haar eigen verloskundige bevallen.

| Boris Lemereis

De verloskundige is niet aangesloten bij een zorgnetwerk waar het ziekenhuis mee samenwerkt.

Lees ook
Gyneacologen maken zich zorgen: vrouwen stellen zwangerschap steeds langer uit

In strijd met de wet

Vrouwenrechtenorganisatie Proefprocessenfonds Clara Wichmann vindt dat het ziekenhuis daarmee in strijd met de wet handelt. “Dit is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg. Dit kort geding laat precies zien wat er misgaat bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland”, zegt Anniek de Ruijter, voorzitter van de organisatie.

Crowdfunding

De Ruijter wijst erop dat de keuzevrijheid van vrouwen door de keuze van het ziekenhuis wordt beperkt. ‘Het laat precies zien wat er mis gaat bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland’, aldus de organisatie op de website. ‘In plaats van dat verloskundigen en gynaecologen gaan samenwerken om de zorg beter te maken voor de zwangere vrouw, wordt het nu juist gebruikt om keuzevrijheid van zwangeren te beperken en de samenwerking in de geboortezorg te bemoeilijken. Clara Wichmann heeft een crowdfundingsactie gestart om de proceskosten te kunnen betalen.

Vertrouwensband

De zwangere vrouw wil graag haar eigen verloskundige bij de bevalling hebben omdat ze daar een vertrouwensband mee heeft opgebouwd na haar eerste bevalling. Het kort geding vindt plaats op 8 maart in de rechtbank in Breda, op Internationale Vrouwendag.

Reactie ziekenhuis

Het ziekenhuis zegt in een reactie goede gronden te hebben om de verloskundige te weigeren, aldus een woordvoerder. Verder wil de instelling niet vooruitlopen op de zaak, omdat die onder de rechter is en om de privacy van de betrokkenen niet te schaden.

NIEUWS | KINDEREN | MEEPRATEN | GEZOND

Bron: ANP / Clara Wichmann | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser