Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Mazelenfeestjes' in Italië baren Europese Commissie grote zorgen

'Mazelenfeestjes' in Italië baren Europese Commissie grote zorgen

De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over uitbraken van de mazelen in Europa. Voor het tweede jaar op rij zijn duizenden kinderen en volwassen ziek geworden. 

| Maaike van de Graaf

Dat is onnodig, want met een inenting kan Europa mazelenvrij zijn, laat NOS weten.

Lees ook
Europese Unie maakt zich zorgen: steeds minder inwoners laten zich inenten

Veel twijfel

Vorig jaar werd Italië nog getroffen door een grote mazelenuitbraak en dat is niet zo gek. Veel ouders daar verzetten zich tegen de inenting, ondanks dat er een wet is die dat verplicht. Sterker zelfs: er worden zelfs ‘mazelenfeestjes’ gehouden waarbij kinderen expres worden blootgesteld aan de mazelen.

‘Belachelijk’

Hoofddocent rechtsfilosofie aan de UvA en lid van de vaccinatiecommissie van de Gezondheidsraad, Roland Piriek, vindt dat “belachelijk”. Toch begrijpt hij die ouders, gekeken naar de reden achter die feestjes. Aan NOS vertelt hij: “Deze ouders denken dat de mazelen een noodzakelijke stap zijn in de ontwikkeling van een kind naar volwassen zijn. Net als het wisselen van de tanden van een kind.” Ook denken velen dat het krijgen van mazelen goed is voor de bescherming tegen ziekten.

Gevaarlijke ziekte

Volgens de hoofddocent rechtsfilosofie klopt dat niet, uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die de mazelen hebben gehad later niet minder vatbaar zijn voor andere ziektes. Die ‘onzinverhalen’ baren hem dan ook zorgen en hij vindt het beangstigend dat de ziekte daardoor weer terugkomt.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser