Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Matthijs' zoon werd te vroeg geboren: 'Hij zou gehandicapt zijn'

Matthijs' zoon werd te vroeg geboren: 'Hij zou gehandicapt zijn'

Volgende week, op 13 september, komt het boek ‘Cesar’ van schrijver en LINDA.tv-verslaggever Matthijs Kleyn uit, over zijn te vroeg geboren zoontje Cesar.

| Emma van Kronenburg

LINDAnieuws sprak met hem.

Lees ook: Krachtige fotoserie: te vroeg geboren kinderen met babyfoto

Jongetje
Matthijs: “Toen mijn vriendin Bente zwanger was, was dat helemaal te gek en fantastisch. We hadden te horen gekregen dat we een meisje zouden krijgen, totdat we uiteindelijk een pretecho gingen maken. Toen werd ons verteld dat het er allemaal prachtig uitzag en dat-ie ‘grote ballen’ had. Het werd dus een jongetje. Daar schrok ik enorm van, want ik wilde altijd meisjes hebben. Mijn vader overleed toen ik zeven jaar was, en zijn vader overleed toen hij zeven was. Ik had zo’n angstbeeld in mijn hoofd.”

Afwijking
Omdat Bente vrij klein is, deed de verloskundige voor de zekerheid een echo om te kijken of ze wel op een normale manier zou kunnen bevallen. “Toen bleek dat er iets mis was. We moesten naar het ziekenhuis en kregen het horrorscènario te horen dat Cesar na de bevalling zou kunnen overlijden of in een rolstoel terecht zou kunnen komen. Alles stortte in. Later kreeg Bente een vruchtwaterpunctie, waaruit bleek dat dit allemaal niet het geval was, maar voor de zekerheid moest ze wel een MRI-scan laten maken. Daaruit bleek dat Cesar een holte miste in zijn hoofd, waar normaal gesproken je oogzenuwen worden gemaakt. We moesten er rekening mee houden dat hij misschien blind zou zijn.”

Bevalling
“Twee weken later zei Bente plotseling dat ze Cesar niet meer voelde. Ze stond erop dat we naar het ziekenhuis gingen. Anderhalf uur later was hij er, na 34 weken zwangerschap. Hij was heel klein en wit, omdat de placenta bloed uit hem had gezogen. Hij kreeg meteen een bloedtransfusie. Toen de neuroloog kwam, vertelde hij ons dat als Bente die dag niet naar het ziekenhuis was gegaan, Cesar het niet had gered. Een paar dagen later moest ons kind een MRI-scan laten maken. Dat is echt het vreselijkste wat ik ooit heb gezien. Een arts vertelde later dat we een gehandicapt kind hadden gekregen. Ik jankte alleen maar. Gelukkig vertelde een neuroloog ons de dag erna dat Cesar wel een holte miste, maar dat hij absoluut niet gehandicapt was. De arts die ons dat verteld had, had dit nooit mogen zeggen. Cesar zou misschien een achterstand hebben op school later, maar misschien ook niet. En hij had oogzenuwen ontwikkeld waarmee hij voor de helft kon zien. Na een paar dagen mocht hij mee naar huis.”

unnamed-3

Superheld
Matthijs is veranderd door de komst van Cesar: “Elke dag kijk ik naar hem en dan ben ik zo blij. Ik kan iedere keer wel huilen. Als hij brabbelt, of lacht. Hij is echt het grappigste mensje dat ik ken. Op het consultatiebureau zeiden ze dat hij het véél beter doet dan eigenlijk mogelijk zou zijn. We hebben gewoon een superheld gecreëerd. Het enige waar ik bang voor ben… Hij is half blind en kijkt daardoor soms een beetje scheel. Ik ben dus bang dat hij gepest zal worden. Daar moet ik hem voor wapenen.” Nu gaat het enorm goed met Cesar: “Zelfs zo goed, dat ze hem langer wilden onderzoeken, om uit te vinden hoe dat kon. Dat hebben we niet gedaan. Het was mooi geweest.”

Boek
In eerste instantie maakte Matthijs vooral aantekeningen voor zichzelf: “Mijn moeder zei dat ik alles moest opschrijven, omdat ik het anders zou vergeten. Ik heb laatst veel teruggelezen en toen merkte ik dat ik al veel verdrongen had door angst en gevoelens. Ik wilde alles opschrijven voor als Cesar later vragen zou gaan stellen. Mijn eigen vader heeft nooit een briefje achtergelaten voor zijn dood. Dat wilde ik anders doen. Als ik morgen doodgereden zou worden, dan weet Cesar hoe bijzonder hij is.” En nu heeft Matthijs dus een boek van zijn notities gemaakt. “En als hij later gepest wordt, dan wil ik het boek aan de ouders van het kind dat Cesar pest geven. Dan kunnen zij hun kind uitleggen wat Cesar heeft meegemaakt. Maar ik heb dit boek vooral gemaakt voor hem. Zodat hij het later ook kan lezen.”

Cesar ligt vanaf 13 september in de winkel.

unnamed

unnamed-6

NIEUWS | LINDA.BOEKEN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

EnaEna

Prachtige verhalen in de reacties hier. De werkelijkheid zo veel mooier dan voorspeld. Alleen jammer dat ik een hint van een sneer proef naar de medici. Aan hen om ouders voor te bereiden op wat zij in de toekomst voor het kind verwachten. Prachtig juist als ze te negatief waren, maar dat is 999/1000 keer niet het geval.Wat betreft Cesar: wat een giga knap manneke.Heel veel geluk samen!

BrittBritt

Van mij/ons als familie beslist geen sneer. Mijn neefje is inmiddels 21 en met de wetenschap van de medici destijds hebben zij en wij eruit gehaald wat erin zat. Bij iedere, onverwachtse, ontwikkeling van mijn neefje stelden zij de plannen bij en maakten alles mogelijk wat binnen ieders vermogen lag. Telkens weer.

BrittBritt

Mijn neefje werd na 6 maanden zwangerschap geboren. Hij woog nog geen kilo. De artsen vertelden ons: ga je maar niet hechten aan hem. 'T menneke bleef desondanks. Vervolgens werd ons verteld dat hij, door de ontstekingen in zijn hersen en longen, hoogstwaarschijnlijk nooit zelfstandig zou worden, niet zindelijk, niet mobiel. Uiteindelijk bleek hij spastisch. Vanaf hij ongeveer 3 maanden was zijn wij als familie trouw meerdere malen per week jaaaaaaren met hem naar fysio gegaan. Heden: meneer is bijna 1.90, echt waanzinnig knap (meermalen gescout) en studeert voor... Piloot! Spastisch ben je voor de rest van je leven maar door zijn doorzettingsvermogen, sportiviteit en spierbeheersing is er niets meer van te zien. Nouja behalve dan als hij een week op Sziget heeft doorgebracht maar dan is hij ook wel heeeeeel moe ;) Ik hou net zoveel van hem als mijn eigen kinderen en barst bijna van trots om hem!

PP

Ruim 22 jaar geleden werd mijn neef geboren, veel te vroeg en nog geen 1200 gram. Alle horor senario`s hebben mijn zus en zwager over zich heen gekregen van wat er allemaal aan hem mankeerde. Nu is ie psychologie student en zo gezond als een vis...

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser