Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Zoekmachine met jouw en nog 3,3 miljoen andere wachtwoorden nu officieel online

Zoekmachine met jouw en nog 3,3 miljoen andere wachtwoorden nu officieel online

De zoekmachine waarmee 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden kunnen worden achterhaald, staat weer online. De website werd vorige week al gelanceerd, maar werd weer offline gehaald toen de link uitlekte.

| Maaike van de Graaf

De programmeur van de website besloot toen de zoekfunctie weer van het web te halen in verband met juridische gevolgen, maar heeft ‘m nu toch weer online gezet.

Lees ook
Jouw wachtwoorden liggen door deze ‘zoekmachine’ mogelijk vandaag nog op straat

Gotcha?

De zoekmachine, die Gotcha? heet, is vanaf nu dus officieel te gebruiken. Daar tik je jouw e-mailadres in en mocht je wachtwoord gehackt zijn, dan worden daarvan de eerste twee letters getoond. Wat je moet doen als je je wachtwoord te zien krijgt? Zo snel mogelijk aanpassen.

Hacker

Een hacker maakte de gegevens via een speciale zoekmachine toegankelijker. De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren, onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation, Uber en eBay. In totaal gaat het om 1,4 miljard e-mailadressen en gekraakte wachtwoorden.

Waarschuwing

De hacker die de website heeft gebouwd, d0gberry, zegt het volgende: “Het grote probleem is dat veel mensen hun wachtwoorden niet wijzigen.” Een waarschuwing dus, want er hangen veel gevaren aan het nog gebruiken van een oud wachtwoord. Mensen kunnen dan inloggen op de accounts waar je dat wachtwoord gebruikt.

NIEUWS | UPDATE | TECH

Bron: RTL Nieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser