Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Wij vroegen aan een expert: hoe zorg je ervoor dat je geen last krijgt van oorsuizen?

Een constante piep, suis of ander geluid horen: ruim één miljoen mensen worden er dagelijks in hun bezigheden door beperkt. Tegen deze aandoening, ook wel tinnitus genoemd, is namelijk geen oplossing.

| Marloes van Wijnen

In verband met de Week van de Oorsuizen belden wij met audicien René Polle (43).

Lees ook
Ben (33): ‘Van die piep in je oren kun je best gek worden’

Tinnitus, wat is het precies?
“Als iemand tinnitus heeft, hoort die persoon constant geluiden in zijn of haar hoofd”, legt Polle ons uit. “Dat kunnen suizende geluiden zijn, maar ook piepjes, gebrom, of zelfs straaljagers. Er zijn ook mensen die liedjes in hun hoofd horen.” Tinnitus uit zich dus bij elke persoon anders, maar het is altijd een geluid dat zich in iemands hoofd afspeelt. “Je kan het dus ook niet meten. Mensen beleven het geluid, maar het is er eigenlijk niet.”

Oorzaak
Waar het precies vandaan komt, is nog steeds onduidelijk. “Klinisch gezien weten onderzoekers nog niet wat in het oor die geluiden precies veroorzaakt. Al heeft het vermoedelijk wel iets met het gehoororgaan te maken.” Tinnitus wordt veroorzaakt door een afwijking in het gehoor, maar tegelijkertijd staat het er niet direct mee in verbinding. Polle legt dit uit: “Je kan namelijk het gehoor wel uitschakelen, maar daarmee verdwijnen de geluiden niet.”

‘Mee leren leven’
Andere oplossingen bestaan er ook nog niet. “Je moet er mee leren leven.” En dat is nogal een opgave, aangezien de oorsuizing geen moment ophoudt. Uit onderzoek is gebleken dat dit gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Zo kunnen mensen die tinnitus hebben in een depressie terechtkomen. Niet zo gek ook, als je hoort hoe Polle de geluiden beschrijft: “Iemand met tinnitus kan bijvoorbeeld constant een druppeltje horen vallen. Of geluiden horen alsof er bij de buren een feestje aan de gang is. Ook als die persoon heel erg moe is, maar door het geluid simpelweg niet in slaap kan komen.” En dan zijn er óók nog mensen die de hele dag het geluid van straaljagers aan moeten horen. Probeer je dat maar eens voor te stellen.

Lees ook
Joans dochter hoorde permanent een piep: ‘Euthanasie was de enige menswaardige uitweg’

Oordoppen in
Hoe voorkom je dan dat je het krijgt? “Gebruik gehoorbescherming als je je in een lawaaierige omgeving bevindt”, stelt Polle. “Uit onderzoek is gebleken dat een meerderheid geen gehoorbescherming gebruikt op momenten dat dit wel nodig is. Je ziet gelukkig dat steeds meer mensen op festivals oordoppen dragen, maar alsnog wordt het te weinig gedaan. En daarnaast is het veel beter om de doppen op maat te laten maken.” Dat je door gehoorbescherming minder geluid hoort, is volgens Polle een fabeltje. “De oordoppen houden alleen de schadelijke geluidsgolven tegen.”

‘Onderschat het niet’
Om die reden is het volgens hem belangrijk om ook oordoppen te dragen als je bijvoorbeeld aan het klussen bent. Doe je dat niet, dan kan de gehoorbeschadiging op de lange termijn grote gevolgen met zich meebrengen. “Het is zoals met roken: je hebt er pas over twintig jaar last van.” Daarnaast roept hij op om regelmatig je gehoor te laten checken. “We checken tegenwoordig alles, ons hele lichaam, behalve ons gehoor. We moeten af van het stigma dat een slecht gehoor alleen bij ouderen hoort. Onderschat de gevolgen niet, genieten van je gehoor is ontzettend belangrijk.”

René Polle:

René Polle

Bijna één derde van de Nederlanders onderneemt geen actie als zij last heeft van gehoorproblemen. Heb jij last van je gehoor, of ben je gewoon benieuwd hoe goed jouw gehoor nou eigenlijk is? Kom erachter met de Beter Horen-hoortest.

Lees ook
Daphne werd wanhopig van het oorsuizen dat ze opliep in de sportschool

Gaby Olthuis lijdt aan tinnitus en vertelde in 2015 in het programma De Monitor hoe dat haar leven heeft beïnvloed:

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser