Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Zo krijgen we meer vrouwen in de Tweede Kamer

Zo krijgen we meer vrouwen in de Tweede Kamer

Het burgerinitiatief Stem op een Vrouw zet zich in voor een gelijke man-vrouwbalans in het parlement, en vertelt hoe we dat voor elkaar krijgen.

| Eva Bongers

Momenteel zitten er 57 vrouwen (35 procent) in de Tweede Kamer tegenover 93 mannen (65 procent).

Lees ook
StemWijzer op de vingers getikt na bijhouden politieke voorkeur bezoekers

Strategisch stemmen
Stem op een Vrouw wil dat er evenveel mannen als vrouwen in het parlement zitten. Dat kunnen we bereiken door strategisch te stemmen. Niet op de eerste vrouw op de lijst, maar door een voorkeurstem te geven aan een vrouw die volgens de peiling nét de Kamer niet haalt.

Dus niet symbolisch
Volgens initiatiefnemer Devika Partiman blijkt, gek genoeg, uit onderzoek dat het merendeel van de voorkeursstemmen naar vrouwen gaat: “Dat is goed bedoeld, maar zorgt er niet voor dat er meer vrouwen in de Tweede Kamer komen, terwijl de wil er dus wel is. We willen mensen uitleggen hoe ze wél tactisch kunnen stemmen.”

Meer vrouwen, andere politiek
Volgens de initiatiefnemers van Stem op een Vrouw gaat het belang van vrouwen in de Tweede Kamer verder dan de voorbeeldfunctie die ze hebben voor meisjes en vrouwen die ook de politiek in willen gaan. Uit Onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat vrouwen in politieke posities meer aandacht hebben voor kwetsbare groepen in de samenleving, zoals kinderen, gehandicapten en leden van de LGBT-gemeenschap.

NIEUWS

Bron: Stem op een Vrouw | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser