nieuws

Zó herken je een oplichter en voorkom je datingfraude

Zó herken je een oplichter en voorkom je datingfraude

Droomprins of oplichter? Als het op online daten aankomt, kan de een zich weleens voordoen als de ander. Maar hoe weet je nou met wie van de twee je te maken hebt?

| Marloes van Wijnen

Incasso-advocaat Emma Holthuizen (27): “Begint hij/zij meteen over zijn zieke oma of studie voor een kind? Dan weet je al snel dat iets niet klopt.”

Lees ook
Marjolein (56): ‘Ik ontdekte net op tijd dat mijn flirt een oplichter is’

Van Griekse god tot oplichter
In LINDA. 149 ‘ALL BY MYSELF’ vertellen zes slachtoffers van datingfraude hoe ze alles kwijt raakten: van hun eigenwaarde tot het spaargeld van hun kinderen. Die verhalen werden vervolgens gelezen door Marjolein (56) die er – na twee weken chatten en bellen met een leuke man die zij op het internet leerde kennen – via LINDA. achter kwam dat haar Griekse god een oplichter is.

Opgelicht
Bij Marjolein vielen de puzzelstukjes in elkaar en daar zijn wij zeer over te spreken. Maar we willen nog meer (toekomstige) slachtoffers helpen, die óf niet in de gaten hebben dat ze worden opgelicht, óf niet weten hoe ze een oplichter kunnen herkennen. Daarom belden wij met incasso-advocaat Emma Holthuizen, die ons naar aanleiding van het interview met Marjolein mailde en haarfijn uitlegde hoe je die oplichter nou precies kan herkennen én ontmaskeren.

Zo herken je ‘m
“Vage verhalen waarbij iemand zielig is zijn hét herkenningspunt”, stelt Holthuizen. “Mensen hebben geld nodig omdat ze in een vervelende situatie zitten, het is nooit rozengeur en maneschijn.” Het begint vaak met een klein bedrag, benadrukt ze. “Dan kan je het eigenlijk al aanvoelen: wat toevallig dat ik degene ben aan wie deze persoon altijd geld vraagt. Je merkt dan al dat hij/zij niet het beste met je voor heeft.”

Lees ook
Vergeet Tinder: deze dating-app maakt catfishing bijna onmogelijk

Zo gaat het mis
“Dat is altijd op het punt dat er vertrouwen bij komt kijken. Fraudeurs zijn vaak personen met praatjes en mooie verhalen. Op die manier proberen zij hun slachtoffer in te pakken. De mensen die iets minder bedacht zijn op eventuele gevolgen, zijn voor oplichters de sleutel tot het geld.” Al benadrukt Holthuizen dat eigenlijk iedereen het slachtoffer kan worden van datingfraude. “Liefde is van alle leeftijden en maakt blind.”

Zo pak je het vervolgens aan
“De meeste mensen stappen het eerst naar de fraude-helpdesk. Maar als het een buitenlands geval betreft – wat vaak het geval is – kan de helpdesk je alleen maar voorlichten. Het is alleen een melding, eigenlijk.” Als je echt iets gedaan wil krijgen, wordt het moeilijker volgens Holthuizen. “De politie zal niet zo snel iets doen. Je moet het dan spelen via het burgerlijk recht, daar valt dit soort conflicten ook onder. Dan zou je een advocaat moeten inschakelen.”

Zo ontmasker je ‘m
“Bij de bank kan je een verzoek indienen om de gegevens te ontvangen van het bankrekeningnummer waar je het geld naar hebt overgemaakt.” Heb je te maken met een buitenlands bankrekeningnummer, dan wordt dit een stuk moeilijker en zit er maar één ding op: zelf op onderzoek uitgaan. “Zoek op naam, e-mailadres, 06-nummer, afbeelding of wat je dan ook van deze persoon weet.” En met zoeken, bedoelt Holthuizen ‘doorklikken’. “Niet stoppen op pagina 1, maar ook pagina 2, 3 en 4 bekijken. Wie weet vind je daar de onthullende informatie.”

Emma Holthuizen, advocaat bij Holthuizen Incasso Advocaten:

Emma Holthuizen

Ik wil meer…
Lees de zes verhalen van vrouwen die slachtoffer werden van datingfraude in de nieuwe LINDA. 149 ‘ALL BY MYSELF’ of op Blendle (€). LINDA. 149 ligt in de winkel en hier kan je ‘m bestellen.

NIEUWS | MAGAZINE | OPMERKELIJK | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser