nieuws

Zo gaat het nu met het meisje dat voor de 'Project X-rellen' in Haren zorgde

Zo gaat het nu met het meisje dat voor de 'Project X-rellen' in Haren zorgde

Precies vijf jaar geleden zorgde Merthe (21) met haar Facebookpost ongewild voor ‘Project X-rellen’ in haar dorp Haren. Ze kon daarna niet meer anoniem over straat.

| Raounak Khaddari

Het AD zocht Merthe op om te kijken hoe het nu met haar gaat.

Lees ook
Internationaal gezochte relschopper Project X opgepakt

Terugblik
Voor wie het niet meer weet: vijf jaar geleden nodigde Merthe haar vrienden via Facebook uit voor een feest bij haar thuis. Ze zette het bericht openbaar, waardoor niet alleen haar vrienden zagen waar en hoe laat ze er moesten zijn, maar heel Nederland. Iedereen die zich uitgenodigd voelde, kon komen: duizenden jongeren vertrokken naar het dorpje Haren. Niet om te feesten, maar om te rellen. Er vielen gewonden, mensen werden opgepakt en het Groningse dorp werd vernield.

Kassameisje
Merthe was toen zestien jaar, werkte als kassameisje en kon na de bewuste avond niet meer anoniem over straat. Ze besloot niet met de media te praten om nog een kans te hebben op een normaal leven later. En dat is gelukt, weet het AD te melden.

Niet stil gezeten
Inmiddels is Merthe 21 en mag je wel zeggen dat ze haar leven weer heeft opgepakt. Zo heeft ze haar propedeuse International Business op zak, leerde bij op een zomerschool in China en studeerde ze in de VS. Ook sport ze op hoog niveau en houdt ze zich nog steeds afzijdig van media.

Rust teruggekeerd
Niet alleen Merthe had destijds te maken met de gevolgen van de rellen: het hele dorp leed eronder. Omdat ook buitenlandse media als CNN het nieuws oppikte, kwamen er veel toeristen naar het inmiddels beruchte dorp. Maar vijf jaar later is ook het ramptoerisme ten einde.

Zo was het dorp Haren er na de rellen aan toe:

Project x

Project x

Project X

Het hele artikel lees je hier.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: AD | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser