Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Zilla (25) loog en bedroog via Facebook

Zilla (25) loog en bedroog via Facebook

Op een gegeven moment ging ik gewoon in mijn eigen leugen geloven. De 25-jarige Zilla van den Born hield vijf weken lang haar familie en vrienden voor dat ze op reis was door Zuidoost-Azië. Maar in werkelijkheid zat ze gewoon thuis op de bank in Amsterdam met kerstlampjes onder een Thaise parasol. 

| Martine Schut

Gisteren deed de studente haar verhaal in RTL Late Night.

Liegen
Haar digitale toneelstuk is onderdeel van een schoolproject waarmee ze wil aantonen dat op Facebook niet altijd de waarheid wordt gesproken. Ik wilde laten zien dat veel beelden op sociale media gemanipuleerd worden en dat beseffen we ons niet goed genoeg. Vijf weken lang deed Zilla verslag van haar ‘reis’ door Thailand, Cambodja en Laos. Ze had contact via Skype op de meest gekke momenten (vanwege het tijdsverschil), photoshopte zichzelf op een eiland bij Thailand, stuurde midden in de nacht sms’jes naar haar familie en richtte haar appartement in alsof ze in Zuidoost-Azië was. Ik voelde me heel vaak schuldig. 

Bekijk Zilla’s facebookpagina.

De onthulling
Na vijf weken was het tijd om familie en vrienden in te lichten. Zilla liet een filmpje zien waarin ze vertelt dat alles een leugen was. Haar moeder heeft uit boosheid twee dagen niet tegen haar gesproken en haar oma vond het ook niet echt leuk. We hebben ons allemaal ongerust gemaakt om niets, je moet je schamen. Gelukkig leverde het Zilla wel een 7.5 op voor haar schoolproject.

Bekijk hier haar hele verhaal.

NIEUWS

Bron: RTL Late Night | Foto: RTL Late Night

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Merel BrugmanMerel Brugman

Dit is plagiaat!!!Dinsdagavond 20 mei bij RTL Late Night zat Zilla van den Born te vertellen over haar eindexamenwerk aan de HKU. Zij had haar omgeving laten geloven dat zij een reis naar Thailand had gemaakt. De foto’s die zij maakte, gingen over de reis naar Thailand die zij ogenschijnlijk maakte maar in Nederland fotografeerde. Ook de Linda heeft hier aandacht aan besteed. Ik ben twee jaar geleden op de Willem de Kooning academie afgestudeerd met exact hetzelfde onderwerp. Deze Zilla heeft haar werkstuk tot in de details van mij gekopieerd. Ik ben hier helemaal ziek van en heb zowel de Willem de Kooning academie als de HKU in kennis gesteld van dit plagiaat. Ook heb ik vandaag een bericht gestuurd naar Humberto Tan. Wil je zelf oordelen vergelijk het werkstuk van Zilla dan met dat van mij. Het is te vinden op mijn site www.merelbrugman.com. Mijn project heet 'same, same but different’. Lees ook mijn scriptie en concludeer met mij dat Zilla de zaak dubbel heeft bedrogen. Voor mij is het allemaal erg wrang want ik heb destijds ook bij de media (o.a. Volkskrant Magazine, De wereld Draait Door) aandacht gevraagd maar kreeg toen nul op rekest.Met vr.gr.,Merel BrugmanDocent fotografie en beeldbewerking | ROC A12 Ede

MangoMango

Een vergelijkbaar/zelfde project uitvoeren is niet hetzelfde als plagiaat. Plagiaat zou zijn als ze jouw foto's had gebruikt en die had ingeleverd alsof het haar eigen werk was.

PINOPINO

Zuurpruim! Beetje gebrek aan aandacht?

DoekoDoeko

hihi

molekemoleke

Zo origineel was jij ook niet want als je even googled op 'fake vacation'was het in 2010 ook al eerder gedaan

Anne de BruijnAnne de Bruijn

Dit riekt naar plagiaat. Jammer. Merel Brugman heeft ditzelfde project twee jaar geleden voor de kunstacademie in Rotterdam gedaan. Ik was toen in de veronderstelling dat ze vijf weken in Thailand was. Fotoshop sms'jes en Skype. Het lijkt wel een copy paste. Excuus dat ik dit zeg, maar ik vind het zeer onorigineel en riekt naar een kopietje. Zilla loog en bedroog, tja daar lijkt het wel op.

ChantalChantal

Dit is echt al veel eerder gedaan hoor, in amerika. Beetje triest om dat nu zo hard te roepen want zo te lezen kreeg Merel geen aandacht toen ze dat wilde en baalt ze daar nu van.

Fred Fred

In het leven kan je toch bijna alles manipuleren. FB is daarop geen uitzondering. Je kan hele reizen maken, fotoalbums maken zonder er zelf te zijn geweest. Dat monument dat net tijdens je vakantie in de steigers staat. Tussen de vakantiefoto's is ie dan te zien zonder steigers. Met dank aan andere toeristen die voor jou de juiste foto plaatsten op het internet.

meisjemeisje

Dan stop je zoveel moeite in een project!! En dan een 7,5!?!?

StephanStephan

Wat een goed project! Jammer dat er muziek in de audio is gemonteerd, ik had de reacties juist heel graag willen horen.

HermenHermen

"Ik wilde laten zien dat veel beelden op sociale media gemanipuleerd worden en dat beseffen we ons niet goed genoeg."Ik hoop maar dat Zilla hier onjuist geciteerd is en ze niet echt "beseffen we ons"gezegd heeft.

TimTim

wat praat jij nou weer slap? Met je "Ik hoop maar dat"....

CarlaCarla

Geweldig!!!!! En zo zie je maar, zelfs de mensen die je het dichtste bij staan kun je op deze manier met social media bedonderen.

Eveline JansenEveline Jansen

een 7,5 voor dit project is te weinig! dit is gewoon geniaal!!!!!!

PetiteInezPetiteInez

Had het niet gedaan voor een magere 7,5.

hans de withans de wit

Net of je vooraf weet wat voor cijfer je gaat krijgen

ValerieValerie

Haha watraar dat ze maar een 7.5 heeft gekregen, wat is dat voor opleiding. Effort/ inzet en uitvoering alleen al is meer waard. Het is niet een heel duidelijk punt/ onderzoek dat overgebracht wordt aangezien (hopelijk) iedereen wel wat dat FB 1 grote show is maar dat daar gelaten is hier erg veel werk en toewijding in gaan zitten!Ruzie met de fam geriskeerd en dan een 7.5, ben benieuwd wat de anderen voor project/ cijfer hadden. Nederlands hoor.....

M.M.

Dus cijfers moeten gebaseerd zijn op risico's die iemand neemt? Ik vind dat ze nu niet echt iets nieuws heeft laten zien. Tja media zijn nu eenmaal geen representatieve afspiegeling van de waarheid... dat wist iedereen hopelijk al. Heb niet echt het idee dat ze iets vernieuwends van haar project heeft geleerd aangezien ze hulp kreeg bij het manipuleren van de foto's en verder drie weken in haar huis doorbracht.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser