Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Zijn geloof staat mijlenver van mijn Westerse denkwijze'

'Zijn geloof staat mijlenver van mijn Westerse denkwijze'

Noor Stevens verhuisde met haar Egyptische man naar het land van de farao’s. Een droom had het moeten worden. ‘Maar het gedrag van mijn ex-man sloeg in zijn eigen land helemaal om.’

| Malu Pesulima

Nooit hield ik er rekening mee dat onze culturen zo zouden botsen, zegt ze tegen LINDAnieuws.

Oprecht

Noor ontmoette Omar tijdens haar reis naar Egypte in de jaren 90: Het was een mooie, charmante man die prachtig verhalen kon vertellen. Ik was op mijn hoede, maar het voelde oprecht. Het stel trouwde en jaren van op en neer reizen tussen Nederland en Egypte verstreken.

Aanslagen 11 september

Omar besloot uiteindelijk naar Nederland te komen. Hij kreeg een goede baan, een Nederlands paspoort en het geluk lachte hen toe. Tot de aanslagen in New York van 11 september: Omar voelde zich in de Westerse wereld als moslim niet meer thuis, vertelt Noor. Hij vond dat hij werd gediscrimineerd.

‘Ik had geen vrijheid meer’
Omar wilde terug naar zijn vertrouwde Egypte. Dit werd mogelijk toen Noor haar baan verloor en geld mee kreeg, waar ze twee villa’s en een auto van kochten. Het leek zo mooi, maar alles veranderde: Omar werd agressief, kon zijn handen niet thuis houden en Noor werd constant bedreigd. Ik was zíjn bezit en had geen vrijheid meer, vertelt ze. Als hij mij alleen in ons huis achterliet, was er altijd een bewaker bij de deur om mij in de gaten te houden.

‘Hoe haalde ik het in mijn hoofd’
De politie in Egypte weigerde haar te helpen. Toen ik naar het politiebureau vluchtte omdat Omar mij bijna had doodgeslagen, werd het ontkend. Want ‘hoe haalde ik het in mijn hoofd om iets slechts over mijn man te zeggen?’ Voor Noor was het duidelijk: Deze cultuur, corrupte wetgeving en zijn geloof staat haaks op – en mijlenver van – mijn Westerse denkwijze.

Genoeg
Na twee jaar lang mentale en financiële uitbuiting en lichamelijke toetakelingen – door de Egyptenaren simpelweg omschreven als ‘bezness’ (business) – was het genoeg. Met de hulp van vrienden sloeg Noor op de vlucht. Slechts haar dierbare hond en een koffertje met daarin een paar foto’s en wat kleding nam ze met zich mee terug naar Nederland.

‘Helemaal alleen’
De meest angstige uren van haar leven volgden, maar Noor kwam veilig aan op Schiphol. Echter, waar ik bang voor was gebeurde: ik stond er alleen voor. Mijn familie en vrienden waren er wel, maar de Nederlandse wetgeving doet niets voor mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik. Er was geen meldpunt, de politie kon niets voor haar doen omdat Omar híer geen strafbaar feit had gepleegd en geen enkele hulpverlener kende het begrip ‘bezness’.

Bezness Alert

Voor Noor hét moment om hier verandering in te brengen: met haar in 2011 opgerichte website Bezness Alert wil ze sindsdien meer bekendheid geven aan het fenomeen ‘bezness’ en slachtoffers, omstanders en familieleden begeleiden. Ook zet ze zich in voor betere voorlichting.

Nederlandse ambassade
Noor: Als gevolg hiervan wordt sinds kort, in samenspraak met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, op de website van de Nederlandse ambassade in Egypte gewaarschuwd voor beznesspraktijken. Daarbij werkt ze samen met de Universiteit van Maastricht om het fenomeen ‘huwelijkse gevangenschap vanuit religie’ in kaart te brengen.

‘Recht op mijn pensioen’
Noor stelt: Bezint eer gij begint. Natuurlijk kan een huwelijk tussen twee culturen goed gaan, ik ben zelf een kind van een Indonesische vader en Nederlandse moeder, maar wees altijd allert op de mogelijke gevolgen. Ik zou bijvoorbeeld nooit meer officieel van Omar kunnen scheiden. Dat wil hij niet en dat laat die corrupte wetgeving in Egypte simpelweg toe. Dit betekent dat Omar na mijn overlijden nog steeds recht heeft op de helft van het nabestaandenpensioen.

Vertrouwen
Maar hoe hard het ook klinkt, daar ligt ze niet wakker van: Ik kan er wel mee zitten dat hij nu als ‘God in Frankrijk’ leeft met twee villa’s, een auto en straks ook míjn geld, maar ik moet door. Het vertrouwen in de mens ben ik gelukkig niet verloren, en dat vind ik het belangrijkste.

Al haar heftige ervaringen heeft Noor gebundeld in het boek Kus, Kus, Bezness. Bestellen kan hier.

NIEUWS | INTERVIEW

Foto: Diadame.nl

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

IljaIlja

Als je getrouwd blijft krijgt je man na jouw overlijden HEEL het nabestaandenpensioen. Je bedoelt vast een deel van jouw ouderdomspensioen, maar dat is niet zo: dat krijg JIJ. Maar je moet gewoon niet getrouwd blijven (dan krijgt hij over de huwelijkse jaren een deel van jouw pensioen)! In Nederland kun je scheiden, ook als 1 van de 2 niet mee wil werken. Kost wat meer moeite, maar het kan wel. Lees dit: http://nl.wikipedia.org/wiki/Echtscheiding en ga op zoek naar een goede advocaat!

vera vera

Een treurig verhaal.. maar erg jammer dat het geloof hier weer de schuld van krijgt en dat zijn geloof zelfs de titel van het verhaal krijgt. Ik denk niet dat zijn geloof de oorzaak is van deze gebeurtenissen, maar eerder zijn persoonlijkheid en de cultuur van het land Egypte. Frustrerend hoe de media alle vooroordelen van de onwetende lezer weer lekker bevestigd!

vera vera

Een treurig verhaal.. maar erg jammer dat het geloof hier weer de schuld van krijgt. Ik denk niet dat zijn geloof de oorzaak is van deze gebeurtenissen, maar eerder zijn persoonlijkheid en de cultuur van het land Egypte.

AnitaAnita

er staat toch nergens dat de islam hier schuldig aan is? Er staat alleen dat de corrupte politie en de Egyptische wetgeving hier schuldig aan is, of heeft Egypte ondertussen een sharia?

rozaroza

Sorry als je 3 jaar geen gemeenschap hebt.Staat in de ( koran )

rozaroza

Beste noor,Vind heel erg wat je mee hebt gemaakt, en vindniet goed wat je ex man met je gedaan heeft dat is niet menselijk. Maar als een moslima ik weet 100% als je weet waar je (man) is en je bij wijze van spreken geen gemeenschap met hem hebt dat de huwelijk nietig kan verklaard worden en daar kan de overheid niet van weg lopen. Ik hoop dat je hier iets mee verder kan. Wens je veel sterkte en geniet van je leven

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser