nieuws

Ziekenhuizen mogen volgend jaar bijna 300 miljoen extra uitgeven

Ziekenhuizen mogen volgend jaar bijna 300 miljoen extra uitgeven

Dat hebben het Ministerie van Volksgezondheid en vertegenwoordigers van de zorgverzekeraars, de ziekenhuizen, de medisch specialisten en de patiënten vandaag afgesproken. 

| Kirsten Zijderveld

De zorguitgaven mogen officieel zelfs met ongeveer 340 miljoen stijgen.

Lees ook
Australische tieners smokkelen hun baby het ziekenhuis uit

Zorgakkoord
Maar omdat er nog wat eerder afgesproken bezuinigingen moeten worden doorgevoerd, blijft daarvan in de praktijk een kleine 300 miljoen over. Het zorgakkoord, dat bedoeld is om de zorgkosten niet uit de hand te laten lopen, was nodig omdat het vorige afliep.

Afspraken voor een jaar
De vorige overeenkomst was voor meerdere jaren, maar omdat er een nieuw kabinet in de steigers staat, zijn nu slechts afspraken gemaakt voor een jaar. Staatssecretaris Martin van Rijn sloot het akkoord vandaag namens minister Edith Schippers, voor wie hij waarneemt zolang zij de kabinetsformatie in goede banen moet leiden.

Duurdere behandelingen
De afgelopen jaren mochten de zorgkosten voor medisch specialisten maar met één procent per jaar stijgen. Nu krijgen de specialisten wat meer ruimte. Door de vergrijzing en steeds duurdere behandelingen is het steeds moeilijker voor specialisten om binnen het afgesproken budget te blijven.

Lees ook
Flinke financiële tegenslag voor formerende partijen

Beroep op zorghotels
De onderhandelaars hebben ook afgesproken vaker een beroep te doen op huisartsen, wijkverpleegkundigen en bijvoorbeeld zorghotels, waar patiënten kunnen opknappen na een ziekenhuisbehandeling. Dat moet dure ziekenhuiszorg schelen.

Bureaucratische rompslomp
Verder zijn er tal van afspraken gemaakt over vermindering van bureaucratische rompslomp, het tegengaan van wachtlijsten en meer transparantie. Het akkoord betekent een meevaller voor het kabinet, want de kosten stijgen door de nieuwe afspraken 200 miljoen minder dan het Centraal Planbureau verwachtte. Dat geld kan nu dus anders worden besteed.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser