Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Gehandicapte Marilou wil medische hulp, maar in 't ziekenhuis is geen plek

Gehandicapte Marilou wil medische hulp, maar in 't ziekenhuis is geen plek

Leonieke Wiertz, moeder van de 21-jarige Marilou, zit met de handen in het haar. Haar meervoudig zwaar gehandicapte dochter kan nergens meer terecht voor de juiste zorg.

| Raounak Khaddari

“Ze is te oud voor een kinderziekenhuis, maar in een regulier ziekenhuis kunnen ze geen passende zorg bieden”, vertelt Wiertz als we haar spreken.

Lees ook
Linda (32) over vooroordelen handicap: ‘Op het consultatiebureau leek het wel een politieverhoor’

Tandarts

Marilou heeft sinds 5 februari al kiespijn. “Een tand is volgens de tandarts rot en moet waarschijnlijk getrokken worden. Bij een andere kies gaat het om slechts een gaatje”, aldus Wiertz. Maar een gewone tandartsbehandeling gaat niet op, want Marilou moet onder narcose voordat ze geholpen kan worden. En juist dat is een heikel punt: “In het ziekenhuis zijn geen tandartsen aanwezig, alleen kaakchirurgen. We kregen daarom ook alleen het aanbod om allebei de kiezen te trekken. En dat weiger ik, want dat zou betekenen dat ze voortaan altijd iets moet laten trekken als het misschien wel anders verholpen kan worden.”

Gecompliceerd

Maar het wordt nog gecompliceerder als Wiertz vertelt dat haar dochter ook het Rett syndroom heeft. “Daardoor heeft ze ademhalingsproblemen. Hierdoor kan ze niet zomaar naar een streekziekenhuis. Ze moet naar het Erasmus MC of het Sofia Kinderziekenhuis, omdat daar een gespecialiseerde afdeling is die haar de zorg kan bieden die ze nodig heeft.” Eigenlijk is Marilou te oud voor het Sofia Kinderziekenhuis, maar nadat haar moeder contact legde met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kon er een uitzondering worden gemaakt.

Bed boeken

En daarmee deed zich een volgend probleem voor: “Omdat het ziekenhuis geen tandartsen in dienst heeft, moet een tandarts zelf een operatiekamer huren. Daarbij moet dan ook een bed worden geboekt”. Op 30 maart was het dan eindelijk zover: Marilou zou eindelijk behandeld worden. “We hadden haar er helemaal op voorbereid”, vertelt de moeder. We hebben dagenlang met haar gepraat over wat er zou gaan gebeuren en zelfs een mondkapje bij het ziekenhuis gehaald om te laten zien dat ze die straks om zou krijgen. Maar toen we met de jas aan stonden om te vertrekken werden we afgebeld. Er was toch geen bed beschikbaar.”

Tweede kans

De afspraak werd een week verschoven, maar ook toen werd Wiertz kort voor de ingreep gebeld met het bericht dat er geen bed beschikbaar was voor haar dochter. “Volgens het opnamebureau is er geen bed geboekt en volgens de tandarts, die het bed zou moeten boeken, is dat wel gebeurd. Iedereen wijst naar elkaar, maar mijn dochter wordt niet geholpen.”

Alles geprobeerd

Wiertz vertelt dat ze dagelijks uren kwijt is om iedereen te betrekken die ook maar iets kan betekenen bij dit probleem. Ze schreef er een stuk over op haar blog, schreef het ministerie aan, deelde haar bericht op Facebook en zoekt ook via Twitter contact met het ziekenhuis. “Die hebben net een Tweet gestuurd dat ze bezig zijn met het zoeken van een oplossing. Maar Marilou heeft na twee maanden nog steeds pijn.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser