Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Zeg dit vooral níet tegen ouders van kinderen met Down

Zeg dit vooral níet tegen ouders van kinderen met Down

De Franse Caroline Boudet is klaar met de opmerkingen die ze krijgt over dochtertje Louise, dat het syndroom van Down heeft. Daarom schreef ze een ontroerende openbare brief.

| Noraly Terbijhe

Caroline’s Facebookbericht is al ruim 25.000 keer gedeeld.

Dat mensen zonder een kind met Down het niet gemeen bedoelen, snapt ze wel, maar woorden zeggen zoveel, schrijft ze. Ze kunnen je steun geven, maar ook veel pijn doen. Elke dag komen er meer ‘moeders van Louise’ bij die gekwetst worden door woorden die misschien wel helemaal niet kwetsend bedoeld zijn. Dus denk er gewoon eens even over na.

‘Stel deze vragen niet’
Baby Louise is vier maanden oud en heeft twee benen, twee armen én een extra chromosoom. Caroline gruwelt van de vraag: ‘Wist je het al tijdens de zwangerschap?‘ Als de ouders het al wisten, dan hebben ze er dus voor gekozen hun baby te houden. Zo niet, dan was de verrassing al groot genoeg en is het vervelend als iedereen er maar over blijft praten. Hou in gedachten dat moeders zich vaak al schuldig voelen over van alles en nog wat. En hoe ze zich dan voelen over die extra chromosoom? Dat mag je zelf bedenken.

‘Het is niet wat ze ís, maar wat ze heeft’
Ook de opmerking ‘Het is hoe dan ook jouw kindje’ doet pijn: ‘Hoe dan ook’ klinkt zo naar. Het is gewoon een kind dat toevallig het syndroom van Down heeft. Of: ‘Baby’s met het syndroom van Down doen allemaal…’
Alle baby’s zijn verschillend. Ze verschillen onderling evenveel als jij en je buurman, aldus Caroline. En zeg niet: ‘Het blijft toch je kindje hè, wat er ook gebeurt’. Nee. Ze is gewoon een vier maanden oude baby die toevallig het syndroom van Down heeft. Het is niet was ze ís, het is wat ze hééft. Je zegt toch ook niet: ,,Ze is een kankerbaby?”.

Ontroerd
Caroline krijgt vanuit de hele wereld steunbetuigingen. Overweldigend, vindt ze: Het was een gekke dag. Ik heb van tientallen onbekenden berichten gekregen. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. Ik ben ontroerd.

NIEUWS

Bron: CBS News | Foto: Facebook

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

IzzyIzzy

Het extra chromosoom zit in élke cel van je kind. Hoe kun je nou zeggen dat ze dat niet is maar heeft?Kanker is een bol foute cellen. Die hèb je idd.

WilmaWilma

Je doet het nooit goed, als je er geen aandacht aan geeft dan had je dat wel moeten doen en als je er wel aandacht aan geeft dan is het fout want je moet ze net zo behandelen als andere mensen en als je dat doet dan is het fout want je moet toch snappen dat zij niet alles snappen en zo kunnen we eindeloos doordraaien in kringetjes. Mensen met kinderen met down moeten zich beseffen dat ze door dat extra chromosoompje andere kinderen hebben dan andere ouders. En dat maakt de kinderen met dat extra chromosoompje niet minder, en niet minder waardevol maar wel anders. Het is niet anders. En de ene met dat extra chromosoompje is ook niet hetzelfde als de ander. Wij hebben hier in de winkel verschillende mensen met een kind met down en de een is daarnaast ook nog autistisch en kan niet praten, en de ander is gewoon een gezellige kleuter die je de oren van je hoofd af kletst. Je kan overgevoelig zijn maar feit is dat je kind down heeft en daarmee dus anders is. En je moet daar een normaal gesprek over kunnen voeren.

ChristaChrista

Angela, Natuurlijk blijft het mijn kind. Mijn kind en niet het kind van de persoon die meent hem op heel kinderlijke wijze aan te moeten spreken. Behandel ze gewoon als ieder ander. Want ze zijn niet anders, ze hebben alleen Down. En dat is niets om raar over te doen.

AnaAna

Oké, ik begrijp het helemaal! Maar ik kan me ook voorstellen dat mensen dat zeggen zonder iets naars te willen zeggen. Wat is iets dat je kunt zeggen wat beter past in deze situatie? Wat is een meer gepaste of meer wenselijke reactie? Ik vraag het me gewoon af.

BrittBritt

Helaas een veelvoorkomende vraag. Daarom heeft Stichting de Upside van Down ook iets bijzonders ontwikkeld. Een magazine dat een kijkje in het leven met Downsyndroom namelijk, het Touchdown magazine. Het magazine wordt 28 juni a.s. gelanceerd en in vanaf 1 juli te koop op www.deupsidevandown.nl

ChristaChrista

(Zelf moeder van een zoon van 28 met Down) blijf het geen kinderen noemen. Hij was ooit kind maar is nu een volwassen vent. Met een eigen leven (hoewel begeleid) en een geheel eigen invulling. Hij werkt en hard ook. En het woord mongool? Niet meer gebruiken!

AngelaAngela

Het blijft toch altijd je kind, of ie nu 1, 25 of 50 is...of niet soms?

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser