Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Yesim Candan: 'DENK heeft een heel negatieve insteek'

Yesim Candan: 'DENK heeft een heel negatieve insteek'

De Turks-Nederlandse Yesim Candan (41) heeft zich aangemeld als kandidaat voor de Tweede Kamer, voor het CDA. Vandaag heeft ze de laatste ronde in haar selectieprocedure.

| Tim van Erp

LINDAnieuws belde met haar over haar ambities en haar belevenissen tot nu toe.

Lees ook: Zo ziet de politiek eruit zónder mannen

Vandaag heb je je laatste gesprek – hoe gaat die selectieprocedure nou eigenlijk in zijn werk?
“Er zijn drie rondes. Eerst moet je je online aanmelden met een cv en een motivatiebrief. Ook moet je je deskundigheid aantonen, dus je levert een heel boekwerk in. Daarbij helpt het als de CDA-afdeling van de gemeente of provincie waarin je woont jou steunt als kandidaat. Stap twee is het eerste gesprek. In stap drie – vandaag dus – krijg je een persoonlijkheidsmeting en twee cases, die je binnen drie kwartier moet beantwoorden. Maandag weet ik dan of ik word voorgedragen voor de lijst.”

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
“Ik wil verandering teweegbrengen en dat kan in de Tweede Kamer, omdat je dan invloed hebt op wetgeving. Ik wil een voorbeeld zijn voor biculturele Nederlanders (Yesim bedacht zelf de term ‘bicultureel’ ter vervanging van ‘allochtoon’, red.). Partij DENK zet zich daar ook voor in, maar heeft een heel negatieve benadering. Zij voeren ouderwetse politiek: ‘Iedereen tegen ons is slecht’. Ik wil juist aantonen dat iedereen unieke talenten heeft en ook mee kan in de samenleving.”

Lees ook: Sylvana Simons sluit zich aan bij DENK

Vroeger zat je in Partij Eén, die je zelf oprichtte. Waarom nu CDA?
“Met Partij Eén wilden we eigenlijk al samenwerken met CDA, maar dat mislukte toen. Ik ontmoette vervolgens een CDA’er die tegen mij zei: ‘Jij gelooft zó in waarden, jij bent een CDA’er in hart en nieren’. Toen heb ik me aangemeld voor het bestuur in Amsterdam. Wat ze zei klopt: ik voel me er echt thuis.”

Als je daadwerkelijk de Tweede Kamer ingaat, wat wordt dan je eerste belangrijke stap?
“Ik denk dat veel mensen niet goed weten wat Kamerleden doen. Dat wil ik graag laten zien, bijvoorbeeld door te vloggen: hoe gaat je dag eruit zien, wat komt er allemaal bij kijken? Iedereen is in de ban van House of Cards, maar weinig mensen zijn op de hoogte van het politieke wereldje.”

Over House of Cards gesproken: heb je al smerige politieke spelletjes meegemaakt?
“Dat niet, maar ik denk wel dat je spelletjes moet kunnen spelen. Niet zoals in de serie hoor – ik wil niemand voor de metro duwen, haha. Maar je moet wél dealtjes sluiten en goed kunnen onderhandelen. Je moet flexibel zijn, maar ik denk ook dat je trouw moet blijven aan jezelf. Als je verandert door het politieke wereldje, raak je je ambities kwijt.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

LonneLonne

Yesim raakt de juiste snaar: uitgaan van je talenten, je energie gebruiken om een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Daar zijn veel verschillende talenten voor nodig, dus voor ieder volop mogelijkheden. En bicultureel, goed gevonden, ik word er blij van. Go girl, ik wens je veel succes!

HannaHanna

bicultureel: ik vind het n goeie term! :-) het klinkt niet als minder, minder, minder, maar als iets wat je kunt bijdragen: méér dus!

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser