nieuws

LINDA.meiden-hoofdredacteur Yara Michels over vraag of ze zwanger was: 'Ik werd er pissig van'

LINDA.meiden-hoofdredacteur Yara Michels over vraag of ze zwanger was: 'Ik werd er pissig van'

LINDA.meiden-hoofdredacteur en YouTuber Yara Michels (28) kreeg afgelopen week de vraag of ze zwanger was. Dit naar aanleiding van een foto waar – ‘met een vergrootglas’ – een ‘bol buikje’ op te zien was.

| Yara Mureau

“Die vraag kreeg ik nu voor de derde keer en ik was er even klaar mee. Ik werd er nogal pissig van, dus besloot er een betoog over te schrijven”, vertelt ze als we haar opbellen.

Lees ook
‘Ben je zwanger?’ Manon Meijers legt uit waarom je met die vraag aan bodyshaming doet

‘Ben je zwanger?’

Yara plaatste vorige week een foto van haar outfit op haar story op Instagram, iets wat ze wel vaker doet.  Yara: “Toen kreeg ik als reactie: ‘Are you pregnant?’. Van iemand die ik niet ken en nog nooit gesproken heb. Ik vind dat zó rude.” Het was overigens niet de eerste keer dat ze dit meemaakte. “Een meisje heeft weleens screenshots van mijn lichaam in allerlei posities gemaakt en naar me toegestuurd, als een soort ‘bewijs’, met vijf berichten en daarin de vraag: ‘Ben je zwanger?’. Dat vind ik echt bizar.”

Betoog

Onze LINDA.meiden-hoofdredacteur besloot er deze keer wat mee te doen. “Ik schreef een betoog op mijn Instagram en kreeg honderden reacties. Vrouwen die zeiden: ‘Het is zo onbeschoft, ik heb het ook wel eens meegemaakt.’ Maar ook reacties van vrouwen die struggles hebben met zwanger worden. Dat is zo pijnlijk.”

‘Mensen hebben geen idee’

En dat had het ook zomaar bij Yara kunnen zijn. “Je weet niet wat iemands verhaal is, wat iemand voor trauma’s of dromen heeft – misschien lukt het niet om zwanger te worden. Of deelt je partner je kinderwens niet. Of heb je te maken gehad met een abortus of miskraam. Mensen hebben geen flauw idee.”

Onzeker

Of Yara er onzeker van werd? “Je staat toch een keer extra voor de spiegel, want anderen zien blijkbaar een lichaam waarmee iets zou moeten zijn. Dat doet natuurlijk wel wat met je.” Ze vindt de vraag dan ook erg bijdehand. “Als ik last heb van mijn buik – dik of niet – dan weet ik dat echt wel. Dan hoef ik geen printscreens en vragen. Mensen leggen een soort van maatstaf van perfectie bij mij neer, terwijl ik mijn leven gewoon leef. Maar blijkbaar is dat niet genoeg.”

Lees ook
Roxeanne Hazes snoert bodyshamers de mond na kritiek op bikinifoto

‘Gevoelig, onaardig en niet nodig’

“Ik wil geen superboze vrouw zijn, want ik ben echt helemaal oké en gelukkig, maar ik wilde dit wel even zeggen. Ik vind het gewoon heel ongevoelig, onaardig en niet nodig.” Ze heeft dan ook aan één van de vrouwen die haar DE vraag stelde, gevraagd waarom. “Ze zei: ‘Je bent zo eerlijk en open in je posts, dus daarom dacht ik wel dat kon vragen wat er met je lichaam was, omdat ik verandering in je lichaam zag.’ Maar dat was niet haar vraag, dus ik heb haar daar wel op aangesproken.”

Tips voor de vraag zonder pardon

Of Yara nog tips heeft voor mensen die deze vraag zonder pardon stellen? “We moeten bedenken dat achter elk account een echt iemand op de bank zit met echte gevoelens. Een geschreven opmerking komt niet minder hard aan dan wanneer iemand het in je gezicht zegt. Een filter – en dan niet als in Facetune, haha – zou hier echt wel goed zijn. Als iemand niet deelt dat ze zwanger is, is het niet aan jou om die vraag toch te stellen, dus chill out.

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA.meiden - Jip Meis

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser