nieuws

Woordgebruik van deze rappers is unieker dan van Mulisch, Couperus en Multatuli

Woordgebruik van deze rappers is unieker dan van Mulisch, Couperus en Multatuli

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de woordenschat van Nederlandse rappers niet onderdoet voor de woordenschat van grote literaire schrijvers.

| Eva Bongers

Drie onderzoekers – van de Universiteit Leiden, het Instituut voor de Nederlandse Taal en het Meertens Instituut – vergeleken proza van literaire schrijvers en rapteksten met elkaar.

Lees ook
Rik van de Westelaken en zijn spreekwoordenkennis: ‘Een schaap valt niet ver van de…’

Verrassend resultaat
De onderzoekers namen 4000 woorden uit teksten van dertig rappers en 4000 woorden in boeken van vier bekende, grote  Nederlandse schrijvers. En het resultaat is verrassend:

schermafbeelding-2017-04-07-om-10-55-31

‘Eindelijk respect’
Ilja Leonard Pfeijffer had de meeste unieke woorden in zijn teksten, maar de Nijmeegse formatie Zo Moeilijk versloeg Harry Mulisch én Louis Couperus. Rosco, rapper van Zo Moeilijk, is blij met het resultaat: “Niet te geloven, nu krijgen we eindelijk respect. Deze kunnen we in onze zak steken.”

Fan van Multatuli
Opgezwolle, Brainpower en Zwart licht eindigden vóór Multatuli (schrijver van Max Havelaar). Brainpower vindt het een hele eer: “Rap gaat om een combinatie van muziek en dit resultaat is extra mooi, omdat ik een groot Multatuli-fan ben.”

NOS is ook voortvarend met de onderzoeksresultaten aan de slag gegaan. Al literair rappend geven zij je een swingende samenvatting. 

 

 

NIEUWS | BEKEND | LIFESTYLE

Bron: NOS | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser