nieuws

Wonderen bestaan: hoe zou het met 'de herrezen' Don uit 'Ik Vertrek' gaan?

Wonderen bestaan: hoe zou het met 'de herrezen' Don uit 'Ik Vertrek' gaan?

De uitzending van ‘Ik Vertrek’ waarin Don met zijn gezin naar Frankrijk vertrekt, deed veel stof opwaaien omdat Don na vijftien jaar in een rolstoel ‘opeens’ weer kon lopen. We belden hem op.

| Malin Kox

Houden zijn benen het nog steeds of heeft hij een terugval gehad?

Kun je nog steeds lopen, Don?
“Ja! Al doet het pijn. Ik heb last van mijn gewrichten in mijn heupen, knieën en voeten. Ik weet niet of de klachten die ik nu heb ooit minder worden, maar dat weegt niet op tegen het geluk van weer uit die rolstoel kunnen.”

Op jullie aflevering van Ik Vertrek kwam nogal wat commentaar: men vond het wel heel toevallig dat je toen opeens weer kon lopen.
“Het was zeker jammer om die reacties op social media te zien. Kijk, Ik Vertrek heeft ons anderhalf jaar gevolgd. Tijdens het smeden van onze plannen, bij vertrek, bij aankomst in Frankrijk en een paar keer in de maanden daarna. In de montage hebben ze bewust goed proberen te laten zien hoe mijn herstelproces ging. Het programma heet alleen Ik Vertrek en niet Ik Kan Na Vijftien Jaar Opeens Weer Lopen.”

Oefenen tot je er bij neervalt
“Het proces van weer gevoel in mijn benen krijgen was bovendien al een jaar of drie gaande. Dat begon met tintelingen in mijn kuiten, pijn in mijn rug die uitstraalde. Op een gegeven moment kon ik mijn tenen weer bewegen en ging ik in overleg met de fysiotherapeut een spierstimulator gebruiken. Daar kreeg ik veel reacties op. Mensen hadden alleen dát stuk van Ik Vertrek gezien en dachten dat zo’n apparaat hen ook wel uit de rolstoel kon helpen. Maar zo werkt het niet. Ze zagen niet dat ik oefende en oefende en oefende met staan.”

Op welk moment begon je te geloven dat je écht weer zou kunnen lopen?
“Het moment dat ik me staande kon houden met mijn krukken maakte veel indruk op me. Toen dacht ik: dit kan nog wel eens wat worden.”

Ook niet geheel onbelangrijk: hoe gaat het nu met de camping?
“Het eerste seizoen ging boven verwachting goed. We zijn nu zo ver dat de camping winterklaar is. De tenten zijn opgeruimd, de vlonders schoongemaakt. Zo voor het eerste jaar hebben we super gedraaid.”

En je gezin?
“Super. De kids vinden steeds meer hun weg, hebben veel vriendinnetjes en krijgen meiden te logeren. We zijn meer geïntegreerd in het dorp, we hebben vaak ons gezicht laten zien en dan beginnen de mensen je toch wel een beetje te kennen. Het begint steeds meer ons thuis te worden.

Benieuwd naar de camping van Don? Meer informatie vind je hier en op Facebook!

NIEUWS | TV | OPMERKELIJK | HOE IS HET NU?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent
Advertorial

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent

Slechts tweeënhalf uur vliegen en je landt op de bakermat van de paella: Valencia. De stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt en waar je dus absoluut een keertje heen moet. 

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser