Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Ook één wijntje tijdens zwangerschap is schadelijk voor het kind'

'Ook één wijntje tijdens zwangerschap is schadelijk voor het kind'

Hoewel het bekend is dat alcohol tijdens de zwangerschap slecht is voor het ongeboren kind, denken veel mensen dat één glaasje ‘best moet kunnen’. Niet waar, zeggen experts.

| Boris Lemereis

Zij starten een campagne om meer bekendheid te geven aan de schadelijke gevolgen die één glas kan hebben.

Lees ook
Suzanne heeft FAS: ‘Mijn moeder dronk tijdens haar zwangerschap’

Nul is de norm
Het project 0% wordt aangevoerd door vijf beroepsverenigingen rond de geboorte- en jeugdgezondheidszorg. Nul is de enige norm, benadrukken ze. Ondanks de waarschuwingen, onderschatten veel zwangere vrouwen, en soms zelfs artsen de risico’s.

Hersenbeschadiging
Alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot blijvende hersenbeschadiging bij de ongeboren baby. Een bekend voorbeeld is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Naar schatting worden er paar jaar vierduizend kinderen met schade door alcoholgebruik van hun moeder geboren. Een achtste van hen heeft FAS, dat als de meest ernstige vorm wordt gezien.

Vruchtwater
En hoe weinig je ook drinkt: een deel van de alcohol die je drinkt tijdens de zwangerschap, wordt uitgescheiden in het vruchtwater. De foetus krijgt dat vruchtwater binnen. In plaats van de lever van het kind, moeten de hersenen de alcohol afbreken. Dat kan hartstikke schadelijk zijn.

NIEUWS

Bron: RTL nieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser