nieuws

Wetenschap maakt 'eeuwig leven' bijna mogelijk: maar willen we dat?

Wetenschap maakt 'eeuwig leven' bijna mogelijk: maar willen we dat?

Het klinkt als een slechte sciencefictionfilm, maar de wetenschap maakt het al bijna echt mogelijk: veroudering tegengaan en ‘voor altijd’ jong blijven. ‘HP/De Tijd’ ging met drie wetenschappers in gesprek over dit onderwerp. 

| Cindy Keijzer

En over de vraag of we dat wel moeten willen.

Lees ook
Waarom ouder worden helemaal niet erg is

Doorbraak
Een van de drie wetenschappers is verouderingsbioloog dr. Peter de Keizer. Hij testte op de afdeling Moleculaire Genetica van het Rotterdamse Erasmus MC een nieuw verjongingsmiddel op muizen, en zag tot zijn grote verbazing dat bejaarde dieren weer een stuk beweeglijker werden. Ook kregen ze hun jeugdige haren weer terug en begonnen enkele organen beter te functioneren.

Roest-remover
Hoe werkt het dan, dat verjongingsmiddel? Keizer: “Wij hebben toevallig net een review geschreven waarin we veroudering met een fiets vergelijken. Daarvoor heb je het smeermiddel WD-40, dat metaal tegen roest beschermt – dat staat voor minder eten. En dan is er de roest-remover, dat is waar ik aan werk: het weghalen ofwel opruimen van foute, senescente (verouderde) cellen. En dan heb je ook nog het plaatsen van nieuwe onderdelen, met bijvoorbeeld stamceltherapie of 3D-printers. En met al die gebieden samen valt er heel veel winst te behalen.”

Verjongingsmiddel
Prof. dr. Andrea Maier, internist en hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, heeft de uitdaging om dit verjongingsmiddel voor mensen geschikt te maken. Daar willen sommigen alleen niet op wachten: zij testen de middelen op zichzelf uit. Keizer: “Gisteren werd ik gewezen op iemand die ons peptide op zichzelf uitprobeert en dat bijhoudt op de website foxo4dri.com. Hij claimt meer haar te krijgen en zich fitter te voelen.”

Eeuwig leven
Is ‘eeuwig leven’ iets wat de wetenschappers hopen te bereiken? Daar zijn ze het niet helemaal over eens. Waar Maier doodgaan ziet als iets natuurlijks, net als het sluiten van een boek, ziet Keizer wel mogelijkheden. Ondertussen werpt Filosoof Dr. Laurens Landeweerd terechte vragen op over of de planeet nog wel leefbaar is over 150 jaar. Het hele artikel lees je hier via Blendle (€).

Lees ook
9 x beroemdheden die geen dag ouder worden

NIEUWS | OPMERKELIJK | LIFESTYLE | GEZOND

Bron: HP/De Tijd | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser