nieuws

Wereldwijf Saskia: 'Mama, Amerika krijgt een slechte president'

Wereldwijf Saskia: 'Mama, Amerika krijgt een slechte president'

De droom van Wereldwijf Saskia spatte gisteravond uiteen toen ze zag dat Donald Trump Pennsylvania ‘in the pocket’ had. Haar kleine meid kreeg daardoor gelijk: zij kwam vorig jaar al thuis met een serieuze boodschap.

| Saskia Van Alphen

De hele nacht zit ik voor de buis met de telefoon in mijn hand om met vrienden te chatten over de verkiezingen. Trump wint uiteindelijk en vrees is nu werkelijkheid geworden.

Kinderinzicht
Ik zie het nog voor me, ze was de schoolbus nog niet uit of ze zei op serieuze toon: “Mama, Amerika krijgt een heel slechte president. Hij heet Trump.” Ik glimlachte en zei: “Welnee gekkie, er zijn nog veel meer kandidaten. Die moet hij eerst nog verslaan.” Met lood in mijn schoenen liep ik vanochtend de trap op om haar wakker te maken.

Lieve God
Ik loop haar kamer in en zie het briefje liggen naast haar kussen. Ze slaapt. Ik pak het op, lees en iets knapt in me. Om zoveel redenen. Haar hoop, machteloosheid, wijsheid, dromen en angsten. Ik jank en ze wordt wakker. Ze huilt met me mee. Boos wil ze haar briefje verscheuren. “Doe maar niet”, fluister ik. “Het komt goed. Echt. Blijf in jezelf geloven zoals papa en ik dat in je doen. De toekomst dat ben jij. Je zus, je broer, en alle kinderen uit Amerika. Het komt goed. Vertrouw.”

briefje-roze-verkiezingen

Lintjes en oorkondes
Ik ga naar beneden en op de eettafel zie ik de oorkonde liggen: coach award for the most significant player. Ik glimlach door mijn tranen heen, dat was ook gisteren. Terwijl de eerste uitslagen van de verkiezingen binnendruppelden, hadden wij de afsluiting van het highschool voetbalseizoen met een diner. En Amerika blijft Amerika, bijzondere prestaties moeten worden beloond met een moment van speciale aandacht. En dat blijft steeds mooi om mee te maken. Inzet, hoe klein of groot ook, wordt gewaardeerd.

Teamspeler
Mijn oudste, zoon zit in het eerstejaars voetbalteam, de sport waar hij al vanaf het moment dat hij zijn eerste stapjes zette trouw aan is. In onze nuchtere ogen echt geen hoogvlieger, maar wel gedisciplineerd en vol plezier. We weten dat hij geliefd is in het team, maar dat zijn anderen ook. Toch, gisteravond kreeg hij van zijn team het speldje Best Captain uitgereikt om even later dat speciale predicaat van most significant player uit handen van zijn coach te krijgen. Vanwege zijn inzet als verdediger, zijn positief leiderschap op het team en respectvol sportief gedrag.

De diepere boodschap dringt pas vanochtend echt goed tot me door: be that significant player, because you are. Dat ene zinnetje geeft hoop, kracht en moed en kan op een dag dat enorme verschil maken op welk vlak dan ook. Waar dan ook. Vertel het je kinderen.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | SASKIA VAN ALPHEN | BUITENLAND | USA 2016

Bron: Saskia van Alphen | Foto: Saskia van Alphen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser