nieuws

Wereldwijf Nienke over de verkiezingen: 'Is Trunk nu de baas van Engeland?'

Wereldwijf Nienke over de verkiezingen: 'Is Trunk nu de baas van Engeland?'

‘Is Donald Trunk dan nu ook de baas van Engeland?’, vroeg de dochter (5) van Wereldwijf Nienke vanochtend, terwijl ze haar naar school bracht. ‘Nee, lieverd, Donald Trump is niet de baas van Engeland’, antwoordde ze.

| Nienke Grootendorst-Magnin

De wereldwijde politieke, economische en maatschappelijke consequenties van deze historische verkiezingsuitslag maar even buiten beschouwing latend.

Onvrede
Trump dus. Ongelooflijk dat er zo ontzettend veel mensen zijn die vinden dat hun persoonlijke situatie een keuze op Trump rechtvaardigt. Ervan uitgaande dat mensen voornamelijk uit persoonlijke overwegingen stemmen. ‘Het is duidelijk een economische stem’, hoor ik op de radio. Maar gaat het dan zo slecht met de economie in Amerika? Ik hoor gelijktijdig dat de werkloosheidscijfers historisch laag zijn. De crisis lijkt te zijn overwonnen. De huizenmarkt is gestabiliseerd. Ik ben geen econoom, maar als mens, als burger met stemrecht, kan ik me niet voorstellen dat deze stem enkel voortkomt uit economische onvrede.

Brexit
Een paar maanden geleden stemde mijn Engelse woonplaats met grote meerderheid voor een Brexit. ‘Make Great-Britain great again’. De gelijkenis is treffend. Economische onvrede werd op politiek niveau verzucht. ‘Geen immigranten in onze stad’, las ik echter op Facebook. ‘Engeland voor de Engelsen’, hoorde ik op straat.

Polarisatie
Zowel vandaag als een aantal maanden geleden, lijkt de stem van een aanzienlijk deel van het volk een stem tegen een internationale gemeenschap te zijn. Tegen integratie. Vóór polarisatie in plaats van voor verbondenheid. Voor ‘eigen volk eerst’. En dat vind ik beangstigend. Met name omdat ik denk dat díe stem niet voortkomt uit economische overwegingen, die immers kunnen fluctueren. Mijn angst is dat zowel de stem op Trump als de Brexit-stem voortkomen uit angst voor het verval van normen en waarden. Uit angst voor immigratie, vluchtelingen, andersdenkenden en voor een heenweg waarvoor allang geen terugweg meer beschikbaar is. Zoals er voor een veranderende Zwarte Piet geen terugweg meer is.

Angst
‘Populisme is voor velen een heimelijk genot’, las ik vanochtend in een tekst over de verkiezingen van David van Reybrouck. Hij doelde daarmee op de naar aanleiding van de ‘polls’ zeer onverwachte keuze voor Trump. Zoals de polls ook de Brexit beslissing zo goed als uitsloten. En daarmee slaat hij denk ik de spijker op zijn kop. Als angst voor het verval van jouw natie, voor een besmetting van jouw patriottisme, angst voor het onbekende, voor de toekomst of voor vluchtelingen de ware reden is van jouw stem, dan kan ik me goed voorstellen dat dat in een multiculturele samenvatting niet zo lekker valt. Waarom er open over zijn als heel ideologisch Facebook jouw onderbuikgevoel met de grond gelijk maakt?

Gevaar
In de heimelijkheid schuilt wat mij betreft het gevaar. Mensen durven hun werkelijke stem, hun angsten niet uit te spreken, maar hebben die dus wel. Een onderbuikgevoel dat niet wordt weggenomen door redelijkheid, omdat de redelijkheid (noem het de politiek, de elite, de poll) het echte probleem niet onderkent. Niet in staat is vertrouwen te wekken of sterker nog, te weinig betrouwbaar is. Alsof at the end of the day niemand ‘de mensen hoort zingen´. Om mijn ´miserabele´ staat van vandaag nog maar eens te benadrukken.

Tegengesteld
Maar nog erger is het als onterechte angst wordt aangemoedigd. Toegejuicht. Ik ben niet zozeer bang voor Trump en diens beslissingen. De zogenaamde ‘anonieme macht’ in Amerika is zonder twijfel machtiger dan hij als het er echt op aankomt. Ik ben bang voor een volk, waarvan kennelijke massaal opgehouden angstgevoelens vanuit de onderbuik langzaam opborrelen om uiteindelijk met fatale gevolgen uiteen te spatten in een wereld van achteruitgang, van segregatie, van gesloten grenzen, van ongelijkheid, haat en discriminatie. Een wereld waarin in werkelijkheid de angst regeert. Een wereld dus, tegengesteld aan die waarin ik mijn dochters en zoon wil zien opgroeien.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | NIENKE GROOTENDORST - MAGNIN

Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser