Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Lekker blijven plakken

Nou, het is officieel hoor: we hebben een tweede (!) landelijke hittegolf te pakken

Nou, het is officieel hoor: we hebben een tweede (!) landelijke hittegolf te pakken

Zojuist, om 14.40 uur heeft de temperatuur op het hoofdstation in De Bilt de 30.2 graden bereikt. Hiermee is de derde tropische dag in een reeks van minimaal vijf zomerse dagen een feit.

| Jorieke van Noorloos

Een landelijke hittegolf is al zeldzaam, maar het is slechts twee keer eerder gebeurd dat een zomer twee landelijke hittegolven opleverde. Dat was in 1941 en 2006.

Warme periodes

Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen (25 graden of meer) op rij nodig. Daarbij moet het op drie dagen tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer. De officiële hittegolf begon op zondag 29 juli. Van 15 juli tot en met 27 juli was ook al sprake van een hittegolf. Dit jaar is het feitelijk één lange extreem warme periode, die zaterdag 28 juli op enkele stations onderbroken werd. Ook in De Bilt was dat het geval. Toen werd het ‘slechts’ 24,2 graden.

Regionale hittegolf

Nog nooit duurde een regionale hittegolf zo lang als dit jaar in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Twente. Het is daar op alle weerstations al de 26e dag van de hittegolf. Daarvoor was de regionale hittegolf van 10 tot en met 31 juli 1994 in Arcen (Limburg) met 22 dagen de langste ooit gemeten in ons land.

Lees ook
Skip de tweede hittegolf: 5 x nog meer plaatsen waar het koeler is dan in Nederland

Waarschuwing

Verder waarschuwt gezondheidsorganisatie RIVM dat heel Nederland morgen te maken kan krijgen met smog, door de vele hete dagen. Wie gevoelig is voor de verontreinigde lucht krijgt het advies binnen te blijven en geen zwaar lichamelijk werk te doen.

Luchtkwaliteit

“De hoogste concentraties voor dinsdag worden in het oosten verwacht, voor het hele land geldt dat de luchtkwaliteit ‘slecht’ kan zijn. Woensdag wordt het beter, de luchtkwaliteit is dan in het ongunstige geval ‘onvoldoende’ maar dus niet meer ‘slecht'”, aldus het RIVM.

Klachten

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen met weinig wind en kan leiden tot hoesten en kortademigheid. Ook kunnen astmaklachten verergeren en irritatie ontstaan aan ogen, neus en keel.

Lees ook
Krijg je het nog effe een tikkie warmer van: Kjeld Nuis blijft in de hitte gewoon doortrainen

NIEUWS | LEKKER BLIJVEN PLAKKEN

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Lekker blijven plakken

Lees dit ook even

Please update your browser