Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#hitteplan

Deze meteoroloog vertelt ons of we volgend jaar weer zo'n eindeloze zomer krijgen

Deze meteoroloog vertelt ons of we volgend jaar weer zo'n eindeloze zomer krijgen

Deze week wordt Nederland getrakteerd op de 25ste hittegolf sinds het KNMI begon met het bijhouden van weerstatistieken. Wordt dit vanaf nu jaarlijkse kost? Meteoroloog Hanneke Luiting vertelt. 

| Ashley Doogan

Want hoe fijn ook, deze eindeloze zomer, érgens knaagt die klimaatverandering natuurlijk ook.

In je opblaasbadje

Even de feiten. Het voorjaar en de zomer van 2018 zijn de droogste ooit gemeten. De laatste keer dat het bijna net zo droog was, was in 1976. Nu de mussen al weken van het dak vallen zou je bijna geloven dat je nooit meer op vakantie hoeft om de zon op te zoeken. Maar zo’n vaart loopt het niet, zegt Luiting, meteoroloog bij Weerplaza.

Minder zeldzaam

“Het kan volgend jaar ook gewoon een slechte zomer worden”, vertelt ze. “Maar dit past wel binnen de trend van klimaatverandering. Tweeënveertig jaar geleden was er voor het laatst zo’n lange, warme periode. Dit is dus nu nog een uitschieter, niet per se een standaard. Maar we denken wel dat dit extreme warme weer, steeds vaker zal voorkomen.”

Voorspelling

Het KMNI bevestigt wat Luiting zegt. Rond 2050 krijgen we mogelijk elke één tot twee jaar met temperaturen boven de 35 graden te maken, luidt hun ‘voorspelling’. Een flinke toename van hitte, aangezien het nu gemiddeld eens in de tien jaar zo warm is.

Lees ook
Seniorenbond vindt hitteplan overdreven: ‘logisch dat je geen winterjas aantrekt’

NIEUWS | INTERVIEW | WEER | LEKKER BLIJVEN PLAKKEN | #HITTEPLAN

Bron: Lindanieuws, KNMI, Weerplaza

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #hitteplan

Lees dit ook even

Please update your browser