weer

Hè hè: de herfststorm is over zijn hoogtepunt heen

Hè hè: de herfststorm is over zijn hoogtepunt heen

De eerste herfststorm van het jaar is in een groot deel van het land over zijn hoogtepunt heen. In vrijwel het hele land geldt inmiddels code geel. 

| Kirsten Zijderveld

Er wordt nog wel gewaarschuwd voor zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur.

Lees ook
Gewonden, schade en overlast door eerste herfststorm van het jaar

Code geel
Sommige provincies zijn daar sinds 17.00 uur ook weer van bevrijd, maar in andere provincies duurt dat iets langer. Alleen in het Waddengebied waarschuwde het KNMI met een code oranje nog voor zeer zware windstoten tot 100 kilometer per uur, maar sinds 17.00 uur is daar ook code geel van kracht. Code groen, waarbij er geen sprake is van bijzonderheden, geldt in het Waddengebied weer vanaf 21.00 uur.

Zware storm bij Wadden
Het stormde vandaag een flinke tijd langs de kust met windkracht 9. Op een aantal plaatsen, met name in het Waddengebied, was korte tijd met windkracht 10 sprake van een zware storm. Daarbij kwamen zeer zware windstoten van 110 tot 120 kilometer per uur voor. In het binnenland zijn zware windstoten gemeten tussen 80 en 100 kilometer per uur.

Een vroege herfststorm
De laatste keer dat tijdens een storm dergelijke windstoten zijn gemeten was op 29 november 2015. De eerste herfststorm van 2017 kwam volgens het KNMI vroeg in het seizoen. “Een dergelijke storm die geruime tijd woedt komt meestal pas in oktober of november voor.” Het onstuimige weer hing volgens het weerinstituut samen met een venijnige stormdepressie die vanuit Schotland over de Noordzee naar het zuiden van Scandinavië trekt.

Thuiswerken
De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht dat de avondspits rustiger dan normaal verloopt. De ochtendspits viel ook al mee. Volgens de VID heeft de storm ervoor gezorgd dat veel mensen vadaag thuisbleven.

NIEUWS | WEER

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer weer

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser